Blog

Habos isler Szolnokról

Kerestem valami süteményt, ami jégkorong rajongó gyerekeknek szuper ajándék lehet. Sok is kellett belőle, meg ugye az sem árt, ha csokis és habos, szóval fel volt adva a lecke. Aztán a neten keresgélve rábukkantam egy süteményre, ami a jégkorongos korong kiköpött mása volt. A habos isler.

Tovább olvasom ⟩
1570 - fontos év

1570-ben történt valami. Történt valami Olaszországban.

Tovább olvasom ⟩
Marbellíta history - a marcipán

A marcipán cukrászipari alapanyag, általában egy rész blansírozott, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza. Pár szem keserűmandula hozzáadásával pedig létrejön a marcipán sajátos íze.

Tovább olvasom ⟩
Marbellíta history - a fagyi

Már a múlt héten kezdtük, és nem tudjuk abbahagyni. A jóidő meghozta a fagyizós kedvünket. Tudjátok honnan származik a fagyi? Nem, nem az olaszok voltak akik először készítették – bár azóta kétségkívül nagyhatalommá váltak ezen a téren - az első fagyit a kínaiak készítették. A történet tehát Kínában kezdődött, nagyjából 5000 évvel ezelőtt.

Tovább olvasom ⟩
Marbellita history - jégzselé

A képen látható kis "amőbák" nem mikroszkópikus felvételek. Ez a jégzselé. Cukorból, vízből, ízesítőanyagból és zselésítőből álló, előre kevert zselé, amely nagy könnyebbség minden ostyadekorációhoz!

Tovább olvasom ⟩
Rebarbara pie

Ha a tavaszi süteményeket vesszük sorra, elsősorban az epres sütik jutnak eszünkbe. Friss savanykás ízével, harsány „eperszínével” máris a szánkban érezzük a tavasz ízeit. Azonban van egy olyan növény, amelyre már egyre gyakrabban bukkanhatunk a piacokon, szupermarketek polcain. A rebarbara ma már nem beszerezhetetlen zöldség. Mert ő zöldség bizony, nem gyümölcs, mégis inkább a gyümölcsös, savanykás íze miatt a cukrászatban gyümölcsként viselkedik.

Tovább olvasom ⟩
Húsvéti kalács

Marbellíta sztoriban ma egy éppen nagyon aktuális süteményről, a húsvéti kalácsról olvashattok.

Tovább olvasom ⟩
Marbellíta history - a pásztorpite

A pite, ami nem is pite. Nem is édes és nem is hagyományos pitetésztából készül, mégis lassan meghonosodik itthon is.

Tovább olvasom ⟩
Marbellita history – cronut, crogel, cruffin, cruller…

A cukrászok kísérletező emberek. Sokszor évtizedekig élvezzük a kísérletezés eredményét, máskor a megszülető újdonságokat egy újabb divathullám elsöpri. A cronut néhány évvel ezelőtt született. Vannak fanatikus cronut hívők, és

Tovább olvasom ⟩
Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.