Blog
Habos isler Szolnokról
Kerestem valami süteményt, ami jégkorong rajongó gyerekeknek szuper ajándék lehet. Sok is kellett belőle, meg ugye az sem árt, ha csokis és habos, szóval fel volt adva a lecke. Aztán a neten keresgélve rábukkantam egy süteményre, ami a jégkorongos korong kiköpött mása volt. A habos isler.
Marbellíta history - a marcipán
A marcipán cukrászipari alapanyag, általában egy rész blansírozott, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza. Pár szem keserűmandula hozzáadásával pedig létrejön a marcipán sajátos íze.
Marbellíta history - a fagyi
Már a múlt héten kezdtük, és nem tudjuk abbahagyni. A jóidő meghozta a fagyizós kedvünket. Tudjátok honnan származik a fagyi? Nem, nem az olaszok voltak akik először készítették – bár azóta kétségkívül nagyhatalommá váltak ezen a téren - az első fagyit a kínaiak készítették. A történet tehát Kínában kezdődött, nagyjából 5000 évvel ezelőtt.
Marbellita history - jégzselé
A képen látható kis "amőbák" nem mikroszkópikus felvételek. Ez a jégzselé. Cukorból, vízből, ízesítőanyagból és zselésítőből álló, előre kevert zselé, amely nagy könnyebbség minden ostyadekorációhoz!
Rebarbara pie
Ha a tavaszi süteményeket vesszük sorra, elsősorban az epres sütik jutnak eszünkbe. Friss savanykás ízével, harsány „eperszínével” máris a szánkban érezzük a tavasz ízeit. Azonban van egy olyan növény, amelyre már egyre gyakrabban bukkanhatunk a piacokon, szupermarketek polcain. A rebarbara ma már nem beszerezhetetlen zöldség. Mert ő zöldség bizony, nem gyümölcs, mégis inkább a gyümölcsös, savanykás íze miatt a cukrászatban gyümölcsként viselkedik.
Húsvéti kalács
Marbellíta sztoriban ma egy éppen nagyon aktuális süteményről, a húsvéti kalácsról olvashattok.
Marbellíta history - a pásztorpite
A pite, ami nem is pite. Nem is édes és nem is hagyományos pitetésztából készül, mégis lassan meghonosodik itthon is.
Marbellita history – cronut, crogel, cruffin, cruller…
A cukrászok kísérletező emberek. Sokszor évtizedekig élvezzük a kísérletezés eredményét, máskor a megszülető újdonságokat egy újabb divathullám elsöpri. A cronut néhány évvel ezelőtt született. Vannak fanatikus cronut hívők, és