Blog
Karácsonyi fűszerek - a szegfűszeg
Mi is az a szegfűszeg? A szegfűszeg egy kis, barna színű szárított bimbó, amely a szegfűszegfa (Syzygium aromaticum) virágzatából származik. Ez az illatos fűszer nemcsak ízesítőként szolgál, hanem gyógyászati tulajdonságokkal is rendelkezik.
Karácsonyi fűszerek - a csillagánizs
Már picike termés korában is árulkodó a csodálatos szimmetria. Ez a különleges kis növényke a csillagánizs. Karácsony tájékán szinte kikerülhetetlen, hiszen süteményekbe, forralt borba, de még a sokat emlegetett pumpkin spice latte-ba is beletesszük! Van aki nem annyira kedveli aromáját, mások teljes csillagánizs függőségben élnek.
Ferdinánd
Ha valaki Karcag környékén kimondja ezt, mindenkinek összefut a nyál a szájában! A Ferdinánd tekercs tulajdonképpen egy vajas csiga, amit olyan szorosan raknak egymás mellé, hogy egy kerek süteménnyé sül össze. Van aki nem bízza a véletlenre, a Ferdinándot eleve kis fazékban süti!
5 óra van. Teázunk?
Nektek is jól esik a hűvös novemberben egy csésze forró tea? Ha van időtök ne csak futtában igyatok egy lélekmelengető teát, legyen igazi szertartás, természetesen teasüteménnyel!
Ez nem farsangi fánk
Már beszéltünk a mexikói halottak napi süteményről, amit szinte csak ezekben a napokban készítenek, most egy másik ételekhez és halottak naphoz kapcsolódó szokásról írunk.
Pumpkin spice - készíts őszi fűszerkeveréket
Idén ősszel csakúgy, mint az utóbbi években ahogy csökken a hőmérséklet, úgy lesz egyre nagyobb kedvünk a finom sütőtökös pitéhez. A pitéhez illetve az őszi gyümölcsökhöz készítették először a tipikus őszi pitefűszert.
Mexikó – Pan de muerto a halott ember kenyere
Ahogy nálunk is békésen megfér egymás mellett a vidám Halloween parti és a csendes Halottak napi megemlékezés, úgy Mexikó is saját hagyományokkal ünnepli a november elsejét.
Utazzunk Kínába! És ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki ezt a szuper teasütit!
A mooncake történetének gyökerei több mint 2000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza, a Han-dinasztia idejére. Az egyik legismertebb legenda szerint a mooncake-ket a kínaiak a Qin-dinasztia alatt élő tálibűnös Kínában készítették először.
Diós is, pisztáciás is, imádjuk is!
Ősszel, ahogy beköszönt a hűvösebb idő, egyre többször kerülnek a sütőbe a "fajsúlyosabb" sütemények. A diós, pisztáciás, csokoládés édességek átveszik lassan a gyümölcsöcs, joghurtos, hűsítő könnyű desszertek helyét.