A desszert ami két napon keresztül készül - Denvonshire krém recept
Mi az a Devonshire krém?
A Devonshire krém egy nagyon sűrű, krémes, magas zsírtartalmú tejszín, amelyet lassú melegítéssel állítanak elő. Ízvilágát tekintve valahol a tejszín, a mascarpone és a vaj között van – éppen ezért olyan finom. A tetején jellegzetes, aranyszínű „kéreg” képződik, amitől felismerhető és különlegesen krémes.
Legfontosabb jellemzői:
- Selymes, kenhető állag
- Enyhén édeskés, tejszínes íz
- 55–60% zsírtartalom
- Ideális scone-okra, lekvárral, süteményekbe, gyümölcsök mellé
A Devonshire krém története – egy legenda születése
A clotted cream eredete Anglia délnyugati régiójába, Devon és Cornwall megyékbe vezet vissza. A legenda szerint a módszert már több mint 1000 évvel ezelőtt is ismerték, és a helyi farmerek azért fejlesztették ki, hogy a friss tej tovább eltartható legyen. A lassú melegítés és a természetes sűrűsödés tökéletesen konzerválta a tej zsírosabb részét – innen a név: clotted (összeállt, megalvadt) cream.
A „Devonshire cream” elnevezés pedig onnan ered, hogy a leghíresebb és legjobb minőségű krémet hagyományosan Devon megyében készítették. A devonshire-i változat annyira elterjedt, hogy ma már világszerte így ismerik, még akkor is, ha más régiókban is készítik.
Cream tea – ahol a Devonshire krém tényleg sztár
Nehéz lenne a Devonshire krémet említeni anélkül, hogy a híres cream tea ne kerülne szóba. Ez egy délutáni teázással egybekötött mini lakoma:
- frissen sült scone,
- epres lekvár,
- vastagon kent Devonshire krém
- és egy csésze tea.
A britek imádják, a turisták sorban állnak érte, és egyre több magyar cukrászda is beemeli a kínálatába.
Hogyan készül a Devonshire krém? – Házi recept, sütővel
A jó hír: otthon is elkészíthető, és nem is bonyolult. Csak egy kis türelem kell hozzá.
Házi Devonshire krém recept (clotted cream)
Hozzávalók:
1 liter nagyon zsíros, nem UHT tejszín (legalább 35%, de minél magasabb, annál jobb)
Elkészítés lépésről lépésre:
Melegítés
Öntsd a tejszínt egy széles, hőálló tálba vagy sütőtálba. Fontos, hogy a réteg ne legyen több 3–4 cm-nél.
Lassú sütés
Tedd be a sütőbe 90–95°C-ra, és hagyd bent 10–12 órát (legjobb éjszakára).
A tetején lassan kialakul az a bizonyos aranyszínű kéreg.
Hűtés
Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 8–12 órára.
Leszedés
A tetején lévő sűrű, megdermedt réteg maga a Devonshire krém. Alatta egy vékony, folyósabb tejszínes rész lesz – ezt akár hozzá is keverheted, vagy külön felhasználhatod.
Tippek:
- Minél nagyobb felületen melegszik a tejszín, annál jobb lesz a krém állaga.
- A legjobb eredményt pasztörizált, de nem UHT tejszínnel éred el.
- 1 liter tejszínből kb. 400–450 g kész krémet kapsz.
Hogyan tálald a Devonshire krémet?
- scone-ra, eperlekvárral (a klasszikus)
- palacsintához
- muffinra vagy cupcake-re
- brownie mellé
- friss eperrel, málnával
- süteménykrémek gazdagítására
Az íze és állaga olyan különleges, hogy szinte bármiből ünnepi desszertet varázsol.
Mi az a scone?
A scone (kiejtése kb. „szzkón”) egy angol eredetű, gyorsan elkészíthető, omlós kis sütemény vagy zsemle, amelyet leggyakrabban a híres cream tea részeként tálalnak lekvárral és clotted cream-mel (Devonshire krém).
- kívül enyhén ropogós, belül puha és morzsálódó
- nem túl édes
- vajjal, tejjel vagy íróval készül
- általában kör alakú, de készülhet háromszög formában is
- hagyományosan natúr, de létezik mazsolás, áfonyás, sajtos verzió is
Mire használják?
Leginkább cream tea-hez:
- félbevágják
- megkenik clotted cream-mel
- majd epres lekvárral (Cornwallban fordítva – először a lekvár, aztán a krém )
De reggelire, vajjal, mézzel vagy önmagában is finom.

.jpg)