A desszert ami két napon keresztül készül - Denvonshire krém recept

A Devonshire krém – vagy ahogy Angliában hívják, clotted cream – egy különleges, gazdag és selymes tejtermék, amelynek története évszázadokra nyúlik vissza. Nemcsak az angol cream tea elmaradhatatlan szereplője, hanem a modern konyhákban is egyre népszerűbb. Ha te is kíváncsi vagy, miért rajonganak érte világszerte, és hogyan készítheted el otthon, akkor ez a cikk neked szól.

Mi az a Devonshire krém?

A Devonshire krém egy nagyon sűrű, krémes, magas zsírtartalmú tejszín, amelyet lassú melegítéssel állítanak elő. Ízvilágát tekintve valahol a tejszín, a mascarpone és a vaj között van – éppen ezért olyan finom. A tetején jellegzetes, aranyszínű „kéreg” képződik, amitől felismerhető és különlegesen krémes.

Legfontosabb jellemzői:

  • Selymes, kenhető állag
  • Enyhén édeskés, tejszínes íz
  • 55–60% zsírtartalom
  • Ideális scone-okra, lekvárral, süteményekbe, gyümölcsök mellé

A Devonshire krém története – egy legenda születése

A clotted cream eredete Anglia délnyugati régiójába, Devon és Cornwall megyékbe vezet vissza. A legenda szerint a módszert már több mint 1000 évvel ezelőtt is ismerték, és a helyi farmerek azért fejlesztették ki, hogy a friss tej tovább eltartható legyen. A lassú melegítés és a természetes sűrűsödés tökéletesen konzerválta a tej zsírosabb részét – innen a név: clotted (összeállt, megalvadt) cream.

A „Devonshire cream” elnevezés pedig onnan ered, hogy a leghíresebb és legjobb minőségű krémet hagyományosan Devon megyében készítették. A devonshire-i változat annyira elterjedt, hogy ma már világszerte így ismerik, még akkor is, ha más régiókban is készítik.

devonshire krém cream tea

Cream tea – ahol a Devonshire krém tényleg sztár

Nehéz lenne a Devonshire krémet említeni anélkül, hogy a híres cream tea ne kerülne szóba. Ez egy délutáni teázással egybekötött mini lakoma:

  • frissen sült scone,
  • epres lekvár,
  • vastagon kent Devonshire krém
  • és egy csésze tea.

A britek imádják, a turisták sorban állnak érte, és egyre több magyar cukrászda is beemeli a kínálatába.

Hogyan készül a Devonshire krém? – Házi recept, sütővel

A jó hír: otthon is elkészíthető, és nem is bonyolult. Csak egy kis türelem kell hozzá.

Házi Devonshire krém recept (clotted cream)


Hozzávalók:

1 liter nagyon zsíros, nem UHT tejszín (legalább 35%, de minél magasabb, annál jobb)

Elkészítés lépésről lépésre:

Melegítés
Öntsd a tejszínt egy széles, hőálló tálba vagy sütőtálba. Fontos, hogy a réteg ne legyen több 3–4 cm-nél.

Lassú sütés
Tedd be a sütőbe 90–95°C-ra, és hagyd bent 10–12 órát (legjobb éjszakára).
A tetején lassan kialakul az a bizonyos aranyszínű kéreg.

Hűtés
Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 8–12 órára.

Leszedés
A tetején lévő sűrű, megdermedt réteg maga a Devonshire krém. Alatta egy vékony, folyósabb tejszínes rész lesz – ezt akár hozzá is keverheted, vagy külön felhasználhatod.

Tippek:

  • Minél nagyobb felületen melegszik a tejszín, annál jobb lesz a krém állaga.
  • A legjobb eredményt pasztörizált, de nem UHT tejszínnel éred el.
  • 1 liter tejszínből kb. 400–450 g kész krémet kapsz.

Hogyan tálald a Devonshire krémet?

  • scone-ra, eperlekvárral (a klasszikus)
  • palacsintához
  • muffinra vagy cupcake-re
  • brownie mellé
  • friss eperrel, málnával
  • süteménykrémek gazdagítására

Az íze és állaga olyan különleges, hogy szinte bármiből ünnepi desszertet varázsol.

Mi az a scone?

A scone (kiejtése kb. „szzkón”) egy angol eredetű, gyorsan elkészíthető, omlós kis sütemény vagy zsemle, amelyet leggyakrabban a híres cream tea részeként tálalnak lekvárral és clotted cream-mel (Devonshire krém).

  • kívül enyhén ropogós, belül puha és morzsálódó
  • nem túl édes
  • vajjal, tejjel vagy íróval készül
  • általában kör alakú, de készülhet háromszög formában is
  • hagyományosan natúr, de létezik mazsolás, áfonyás, sajtos verzió is

 Mire használják?

Leginkább cream tea-hez:

  • félbevágják
  • megkenik clotted cream-mel
  • majd epres lekvárral (Cornwallban fordítva – először a lekvár, aztán a krém )

De reggelire, vajjal, mézzel vagy önmagában is finom.

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.