Tarte Tatin: A legnépszerűbb őszi recept 2025-ben!

Ha unod már a sütőtökös ízeket és a Pumpkin Spice mindenhol jelenlévő illatát, akkor itt az ideje kipróbálni valami újat! A 2025-ös őszi desszerttrendek között kiemelt helyen szerepel a sós karamellás almás Tarte Tatin – egy francia klasszikus, amely egyszerre elegáns, laktató és szezonálisan tökéletes.

Mi az a Tarte Tatin?

A Tarte Tatin egy klasszikus francia desszert, amit gyakran neveznek fordított almás pitének. A lényege:

  • az almát (vagy más gyümölcsöt, pl. körtét, barackot) karamellizált cukorban és vajban sütik meg először, de van, hogy csak cukorral fűszerekkel forgatva helyezik a sütőformába

  • majd a tetejére tesznek egy tésztalapot (általában leveles tésztát),

  • és az egészet sütőben aranybarnára sütik.

Ezután megfordítják, így a karamellás, fénylő gyümölcsök kerülnek felülre, a tészta pedig alulra.

👉 A legenda szerint a Tarte Tatin véletlenül született a 19. században: a Tatin nővérek egy francia szállodában dolgoztak, és egyikük elrontotta a hagyományos almás pitét – véletlenül a gyümölcs került alulra. A vendégek viszont imádták, így született meg ez a különleges desszert.

2025. legnépszerűbb receptje ez a fordított almás pite, ami  karamellizált gyümölcsökkel és aranybarnára sült vajas tésztával készül, ráadásul a sós karamell tesz izgalmassá és modernné.

Almás tarte sütemény

Miért trendi 2025-ben a sós karamellás Tarte Tatin?

Az elmúlt években a gasztrovilágban egyre erősebb az igény a „twistelt klasszikusokra” – olyan desszertekre, amelyekben megmarad a hagyományos alap, de kapnak egy új, izgalmas réteget. Az alma az ősz egyik legfontosabb szezonális gyümölcse, akár édesebb akár savanyúbb verzióban is rengeteg fajtát találsz a piacon, a boltokban! Tökéletesen illeszkedik hozzá a sós karamell, ami az utóbbi időszak egyik legnagyobb íztrendje! Kombináld össze a két klasszikust!

A Tarte Tatin látványos, de otthon is elkészíthető, így egyszerre elegáns és könnyen előkészíthető

A legjobb sós karamellás almás Tarte Tatin recept

Hozzávalók (26 cm-es formához):

A karamellhez:

150 g cukor

60 g vaj

½ teáskanál tengeri só

1 evőkanál víz

Az almás réteghez:

5-6 nagyobb alma (jonatán vagy golden)

1 teáskanál fahéj

1 evőkanál barna cukor

A tésztához:

1 csomag leveles tészta (vagy házi pitetészta)

Elkészítés lépésről lépésre

1. A karamell elkészítése

Egy serpenyőben alacsony lángon olvaszd meg a cukrot a vízzel.

Ha aranybarna, add hozzá a vajat és a sót.

Öntsd a karamellt a piteformába, és egyengesd el.

2. Az alma előkészítése

Az almákat hámozd meg, negyedeld és magozd ki.

Forgasd össze fahéjjal és barna cukorral.

Rakd szépen, szorosan a karamellre.

3. A tészta hozzáadása

A leveles tésztát nyújtsd ki, majd takard le vele az almákat.

A széleit hajtsd be a forma belső oldalához.

4. Sütés

Előmelegített sütőben, 190 °C-on süsd kb. 35 percig, amíg a tészta aranybarna lesz.

Hagyd pihenni 5 percet, majd borítsd ki egy tálra, hogy az almák felülre kerüljenek.

Hogyan tálaljuk a Tarte Tatint?

Egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején – klasszikus, de mindig telitalálat.

Extra sós karamell öntettel meglocsolva.

Őszi alkalmakra pirított dióval megszórva.

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.