Tarte Tatin: A legnépszerűbb őszi recept 2025-ben!
Mi az a Tarte Tatin?
A Tarte Tatin egy klasszikus francia desszert, amit gyakran neveznek fordított almás pitének. A lényege:
-
az almát (vagy más gyümölcsöt, pl. körtét, barackot) karamellizált cukorban és vajban sütik meg először, de van, hogy csak cukorral fűszerekkel forgatva helyezik a sütőformába
-
majd a tetejére tesznek egy tésztalapot (általában leveles tésztát),
-
és az egészet sütőben aranybarnára sütik.
Ezután megfordítják, így a karamellás, fénylő gyümölcsök kerülnek felülre, a tészta pedig alulra.
👉 A legenda szerint a Tarte Tatin véletlenül született a 19. században: a Tatin nővérek egy francia szállodában dolgoztak, és egyikük elrontotta a hagyományos almás pitét – véletlenül a gyümölcs került alulra. A vendégek viszont imádták, így született meg ez a különleges desszert.
2025. legnépszerűbb receptje ez a fordított almás pite, ami karamellizált gyümölcsökkel és aranybarnára sült vajas tésztával készül, ráadásul a sós karamell tesz izgalmassá és modernné.

Miért trendi 2025-ben a sós karamellás Tarte Tatin?
Az elmúlt években a gasztrovilágban egyre erősebb az igény a „twistelt klasszikusokra” – olyan desszertekre, amelyekben megmarad a hagyományos alap, de kapnak egy új, izgalmas réteget. Az alma az ősz egyik legfontosabb szezonális gyümölcse, akár édesebb akár savanyúbb verzióban is rengeteg fajtát találsz a piacon, a boltokban! Tökéletesen illeszkedik hozzá a sós karamell, ami az utóbbi időszak egyik legnagyobb íztrendje! Kombináld össze a két klasszikust!
A Tarte Tatin látványos, de otthon is elkészíthető, így egyszerre elegáns és könnyen előkészíthető
A legjobb sós karamellás almás Tarte Tatin recept
Hozzávalók (26 cm-es formához):
A karamellhez:
150 g cukor
60 g vaj
½ teáskanál tengeri só
1 evőkanál víz
Az almás réteghez:
5-6 nagyobb alma (jonatán vagy golden)
1 teáskanál fahéj
1 evőkanál barna cukor
A tésztához:
1 csomag leveles tészta (vagy házi pitetészta)
Elkészítés lépésről lépésre
1. A karamell elkészítése
Egy serpenyőben alacsony lángon olvaszd meg a cukrot a vízzel.
Ha aranybarna, add hozzá a vajat és a sót.
Öntsd a karamellt a piteformába, és egyengesd el.
2. Az alma előkészítése
Az almákat hámozd meg, negyedeld és magozd ki.
Forgasd össze fahéjjal és barna cukorral.
Rakd szépen, szorosan a karamellre.
3. A tészta hozzáadása
A leveles tésztát nyújtsd ki, majd takard le vele az almákat.
A széleit hajtsd be a forma belső oldalához.
4. Sütés
Előmelegített sütőben, 190 °C-on süsd kb. 35 percig, amíg a tészta aranybarna lesz.
Hagyd pihenni 5 percet, majd borítsd ki egy tálra, hogy az almák felülre kerüljenek.
Hogyan tálaljuk a Tarte Tatint?
Egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején – klasszikus, de mindig telitalálat.
Extra sós karamell öntettel meglocsolva.
Őszi alkalmakra pirított dióval megszórva.