Tartufo - a jéghideg "szarvasgomba" - recepttel!
A Tartufo eredete
A tartufo története az olaszországi Calabria régióba, egészen pontosan Pizzo városában kezdődött. Az első tartufót állítólag Giuseppe De Maria, közismert nevén "Don Pippo" találta fel az 1950-es években. A legenda szerint egy esküvőre készített fagylaltkelyhek elfogytak, ezért Don Pippo gyorsan kitalált egy új formát: kézzel gombócot formázott kétféle fagyiból, és hogy változatosabb legyen középre olvasztott csokoládét rejtett el. Hogy elegánsabb külseje legyen kakaóporba forgatta a jó nagyra sikerült gömböt. Így született meg a tartufo, amely neve az olasz „szarvasgomba” szóból ered, mivel külső megjelenésében hasonlít a föld alatti gombafélére.
Népszerű ízek
Bár az eredeti tartufo alapvetően csokoládéból és vaníliából készült, ma már számos változata létezik, amelyek közül néhány különösen népszerű:
Csokoládé tartufo: Az eredeti recept alapján készül, kakaóporba forgatva, belül csokival
Vanília és málna tartufo: Friss málna töltelékkel és vanília fagylalttal. A gyümölcsös ízeket általában nem forgatják bele semmibe, csak öntetet kapnak
Pisztáciás tartufo: Pisztáciás fagylalt amelynek belsejében a most rendkívül népszerű pisztáciakrém rejtőzik, és darabolt pisztáciába forgatják
Kávés tartufo: Kávéfagylalt és mogyorókrémes töltelék.
Hol lehet tartufo-t enni?
Ha valaki autentikus tartufo élményre vágyik, a legjobb, ha Olaszországba, azon belül is Calabria régióba látogat. Pizzóban számos cukrászda és étterem kínálja ezt a különleges desszertet. Azonban ma már világszerte elterjedt, így Olaszországon kívül is sok helyen megtalálható, különösen azokban a városokban, ahol erős az olasz közösség. Magyarországon is fellelhetők olasz éttermek és cukrászdák, amelyek tartufo-t kínálnak az édesszájú vendégeknek.
Tartufo készítése otthon
Ha valaki otthon szeretné elkészíteni ezt a különleges édességet, íme egy recept - bár picit macerás, megéri!
Tipp: inkább mogyorókrémes vagy pisztáciakrémes töltelékkel próbálkozzunk, ami akár előre ki is "golyózhatunk" és hidegen tegyük a fagyi közepébe. Bátran nyúljunk kézzel a desszertformázáshoz, de igyekezzünk, hogy ne olvadjon nagyon meg!
Hozzávalók:
250 ml vanília fagylalt
250 ml csokoládé fagylalt
50 g étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Olvasszuk meg az étcsokoládét egy hőálló tálban, gőz felett.
Egy gömbölyű fagylaltkanállal formázzunk 4 gombócot a vanília fagylaltból. Mindegyik közepébe nyomjunk egy kis lyukat és töltsük bele egy kevés olvasztott csokoládét, majd zárjuk le.
Helyezzük a töltött vanília gombócokat a fagyasztóba körülbelül 30 percre, hogy megkeményedjenek.
Közben formázzunk 4 gombócot a csokoládé fagylaltból.
Vegyük ki a vanília gombócokat a fagyasztóból, és helyezzünk egy-egy csokoládé fagylaltgombócot minden vanília gombóc köré, hogy teljesen befedje.
Tegyük vissza a gombócokat a fagyasztóba további 30 percre.
Egy kis tálban keverjük össze a kakaóport és a porcukrot.
Vegyük ki a fagylaltgombócokat a fagyasztóból, és forgassuk meg a kakaópor keverékében, hogy mindenhol befedje.
Ezzel elkészült a házi tartufo, amelyet azonnal tálalhatunk vagy visszatehetünk a fagyasztóba későbbi fogyasztásra.