Szalagos fánk - itt a tökéletes recept

A farsangi fánk története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor a farsangi időszak bőséges ételei között kiemelt szerepet kapott ez a pazar desszert. Európa szinte minden táján ismert valamilyen formában, legyen az a magyar szalagos fánk, az olasz bomboloni vagy a francia beignet. A farsangi fánk az idők során a bőség, az ünneplés és a családi összejövetelek jelképévé vált.

Történetéről már itt írtunk, most inkább a készítésnek fortélyait vesszük sorra. 

Hagyományos farsangi fánk tészta: mitől lesz szalagos a fánk?

A szalagos fánk elkészítése művészet, amely odafigyelést és precizitást igényel. De mitől lesz szalagos a fánk? A titok a tészta elkészítésében, a pihentetésben és a sütési módban rejlik. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket:

Készítsd el a tészta alapot helyesen: A hagyományos farsangi fánk tészta gazdag hozzávalókból áll, mint a tojás, vaj és tej. A légies tészta titka pedig a megfelelő dagasztásban rejlik.Ne sajnáld az időt, amit tészta alapos kidagasztásával töltesz, addig kell folytatni, amíg hólyagos és szép sima nem lesz a tészta. 

Hagyj időt a kelesztésre: A fánk tészta legalább 45 percig kelesszük meleg helyen, hogy a légbuborékok kialakuljanak, de ha egy órán keresztül pihen, az sem gond.

Fánk sütési hőmérséklet: Az optimális fánk sütési hőmérséklet 170-180 °C. A túl alacsony hőfok olajos fánkokat eredményez, míg a túl magas hőmérséklet kívül megégetheti, belül nyers maradhat.

Helyes sütési technika: A fánkot sütés közben, félidőben meg kell fordítani, így alakul ki a szalag a fánk oldalán.

Hogyan készül a hagyományos szalagos farsangi fánk?

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

3 dkg friss élesztő

3 dl langyos tej

5 dkg cukor

5 dkg olvasztott vaj

2 tojássárgája

csipet só

vaníliás cukor ízlés szerint

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel langyos, cukros tejben.

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojássárgákat, a cukrot, a vajat, a sót és a vaníliás cukrot.

Öntsd hozzá a felfutott élesztős tejet, majd dolgozd ki a tésztát simára.

Takard le és meleg helyen keleszd 45 percig.

Nyújtsd ki a tésztát 1 cm vastagra, szaggasd ki kör alakú szaggatóval.

Forró olajban, 170-180 °C-on süsd mindkét oldalát aranybarnára.

A hagyományos farsangi fánk nemcsak ínycsiklandó ízű, hanem látványra is pazar. A megfelelő sütési technikával és alapanyagokkal biztos lehetsz benne, hogy a te fánkod is szép szalagos lesz. Próbáld ki a receptet, és készítsd el a tökéletes farsangi fánkokat!

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.