A farsangi fánk

Marie Antoinette királyné megéhezett. És ha egy királyné megéhezik, még ha egy jelmezbálból hazafelé tartva is – bizony enni fog valamit!

A történet szerint a királyné az udvari álarcosbálról megszökött és jelmezében elvegyült az utcai bálozók között. Azonban megéhezett és jobb híján egy utcai árustól vásárolt az illatozó kelt tésztából sütött korong alakú finomságból. Innen ered a farsangi fánk története, amely a mai napig a Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó időszak kedvelt csemegéje. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fánksütés magyar találmány, de a világ minden táján sütnek édes kelt tésztát olajban – változatos formában! Gondoljuk csak az amerikai donutra vagy a spanyol churros-ra. Akár ilyen, akár olyan formában fogyasztjuk, itt a fánkszezon!

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.