Kávékrémes bonbon - recept is van a bejegyzésben!
Mi lenne, ha ezt a két kulináris élvezetet ötvöznénk egyetlen falatnyi élvezetben és lenne egy kávés csoki? A kávékrémmel töltött bonbon tökéletes választás lehet azok számára, akik most kezdik a bonbon készítést, és valami klasszikussal kezdenének.
Egyszerű, házi készítésű kávés bonbon recept:
Hozzávalók:
- 300 g jó minőségű étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalommal)
Töltelék:
- 100 g tejszín
- 2 evőkanál finom őrölt kávé
- 50 g vaj
Opcionális: Kakaópor vagy finomra reszelt csokoládé a bonbonok díszítéséhez
Elkészítés:
Először is, temperáljuk meg a csokoládét a bonbonok készítéséhez. Ehhez olvasszuk meg a csokoládét vízgőz felett, majd hagyjuk hűlni 32-33°C-ra. Fehér- vagy tejcsokinál 29-30 fok. A beoltásos módszer szerint is eljárhatunk, amikor a csokoládé mennyiség 2/3-át melegítjü 45-48 celsius fokra és a gőzről levéve kavarjuk bele a maradék 1/3 részt. Ezzel a kevergetéssel, olvasztással vissza is tudjuk hűteni a csokinkat.
Ecsettel vagy kanállal kenjük ki a bonbon formákat vékony rétegben a temperált csokoládéval, hogy kialakítsuk a bonbonok héját vagy hüvelyét. Fordítsuk meg a formákat, hogy a felesleges csokoládé kifolyjon belőlük, majd helyezzük őket a hűtőbe, hogy megdermedjenek.
Közben készítsük el a kávékrémet. Melegítsük fel a tejszínt és a finom őrölt kávét egy lábasban közepes lángon, majd hagyjuk állni néhány percig, hogy a kávé íze átjárja a tejszínt. Szűrjük le. A bátrabban hagyhatják szűrés nélkül is…
Amikor a tejszín már jól átitatódott a kávé ízével, keverjük hozzá a vajat, és keverjük, amíg a vaj teljesen fel nem olvad.
Miután a vaj felolvadt, vegyük le a lábast a tűzről, majd hagyjuk kicsit hűlni a kávékrémet.
Töltsük meg a temperált csokoládé héjakat vagy hüvelyeket a kávékrémmel, de ne töltsük túl őket.
Helyezzük vissza a bonbon formákat a hűtőbe, hogy a kávékrém megdermedjen.
Miután a kávékrém megdermedt, fedjük be őket egy vékony réteg temperált csokoládéval, hogy lezárjuk a házi készítésű kávékrémes bonbonokat.
Helyezzük vissza a bonbon formákat a hűtőbe, hogy a felső csokiréteg megdermedjen.
Ha megdermedtek, óvatosan vegyük ki a házi készítésű kávékrémes bonbonokat a formákból, és díszítsük kedvünk szerint kakaóporral vagy finomra reszelt csokoládéval, esetleg liofilizált gyümölcsökkel!
Így elkészítve a kávékrémmel töltött bonbonok külseje csillogó és ropogós, míg belsejében a töltelék krémes és gazdag kávéízű lesz. Ezek a különleges csemegék garantáltan lenyűgözik majd a kávé- és csokoládérajongókat egyaránt!
Fontos!
A csokoládé temperálása elengedhetetlen lépés a tökéletes bonbonok elkészítéséhez. Ez a folyamat biztosítja, hogy a csokoládé szép fényes és ropogós legyen, és megakadályozza a fehér foltok kialakulását rajta. A megfelelő temperálás során a kakaóvaj kristályai rendeződnek úgy, hogy homogén szerkezetet kapjunk.