Részeg Izidor - Anyák napi sütemény recepttel! Vendégségbe vihető sütemény, recepttel!

Hét végén anyák napja és arra gondoltuk, hogy megkérdezzük a kollegákat, kinek milyen sütéssel kapcsolatos emléke van. Az anyukámnak volt egy ütött kopott, zöld, sima nagy alakú füzete. Tulajdonképpen szerintem valamelyikünk iskolába vásárolt füzete volt korábban, amit nem használtunk, tudjátok, az a zöld, nagy alakú sima, amit matekórára kellett vinni a szerkesztéses feladatokhoz.

Ebbe írta a családi recepteket, a barátnőktől, szomszédoktól, ismerősöktől érkező kézzel írt cetliket. Ez a gyűjtemény egy-egy vidéki lagzi, vagy iskolai farsang után mindig bővül néhány új recepttel, hiszen ilyenkor megindult a csere-bere! Nagyon viharvert volt a füzet, mert a családi kuvasz is megrágta egyszer, amikor kint maradt az udvaron, egy szomszéd nénis receptcsere alkalmával..
Szóval ebben a receptes füzetben szerepelt a titokzatos Részeg Izidor. Én gyerekként el sem tudtam képzelni, hogy milyen sütemény lehet és egyáltalán, hogyan került oda a füzetbe egy részeg. A füzetben lévő receptek sütemények vendégsége kategóriába estek, vagy könnyen elkészíthető, gyors sütemény receptek voltak. De én csak a Részeg Izidorra voltam kíváncsi. Ezt a süteményt nem vittük vendégségbe, nem hozta hozzánk sem senki. A receptje titokzatosan ott lapult a füzetben. Most, legalább két évtizeddel az után, hogy utoljára beszéltünk erről anyukámmal, eszembe jutott, nálam ez lehetne az anyák napi sütemény. Anyák napi süti, ami először eszembe jutott. Végülis minden benne van, amit édesanyám szeret: dió, csoki, mazsola. (na jó, egy csipetnyi rum is).

Ez a sütemény tuti vihető vendégségbe, bár nem egy gyorsan összedobható recept, mégis nálam már ez lesz az anyák napi sütemény is.
Kerestem a történetét, miért és ki is az az Izidor, de azon kívül, hogy valószínűleg cseh vagy szlovák eredetű nem sok mindent találtam.
Akkor jöjjön az én anyák napi sütemény receptem:
Részeg(es) Izidor – anyák napi süti recept
Hozzávalók
A tésztához:
• 5 tojás,
• 15 dkg vaj vagy sütőmargarin
• 15 dkg porcukor,
• 10 dkg darált dió,
• 2 evőkanál (3 dkg) keserű kakaópor,
• 5 dkg finomliszt,
• fél csomag (1 kiskanál) sütőpor

A tepsi kikenéséhez:
• 2 dkg vaj vagy sütőmargarin

A töltéshez:
• 20-25 dkg sárgabaracklekvár
• a diókrémhez:
• 20 dkg darált dió,
• 10 dkg porcukor,
• kb. 0,5 dl rum
a kakaós krémhez:
• 4 tojás,
• 15 dkg kristálycukor,
• 2 csomag vaníliás cukor,
• 4 evőkanál (6 dkg) keserű kakaópor,
• 25 dkg vaj vagy sütőmargarin
• a rétegezéshez:
• 10 dkg mazsola,
• 0,3-0,5 dl rum
a mázhoz:
• 15 dkg étcsokoládé,
• 5 dkg vaj vagy sütőmargarin


1. A tészta elkészítéséhez először a tojások sárgáját habosra keverjük a puha vajjal (vagy margarinnal) és a porcukorral. A diót összekeverjük a kakaóporral, liszttel és sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a masszába, és az egészet egy vajjal (vagy margarinnal) kikent nagy tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 percig sütjük, vagy amíg aranybarnára nem sült.


2. A mazsolát kissé fölaprítjuk, félbe vágjuk őket, de aki szereti, egyben is hagyhatja. Majd rumban megáztatjuk.Kezdhetjük ezzel is az egész sütést, hogy jól meg tudja szívni magát a mazsola.


3. A kakaós krémhez a tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot és kakaót habverővel simára keverjük, majd vízgőz fölött kb. 15 perc alatt sűrű, krémes állagúra főzzük. Figyeljünk, hogy ne érjen bele a tál alja a forrásban lévő, gyöngyöző vízbe, mert a tojás kicsapódva megfő, mint egy rántotta. Lassan fog besűsűsödni, ne legyünk türelmetlenek. Hagyjuk hűlni, és ha van rá lehetőség, tegyük egy kis ideig a hűtőbe, keverjük meg néha, vagy simítsunk a felületére folpack-ot, hogy ne bőrösödjön be.


4. A lekvárt átkeverjük, majd a kihűlt tésztára kenjük. Helyezzük hidegre, hogy egy kicsit megdermedjen, megszáradjon a lekvár, a nedvességét be is szívja a tészta. Így könnyebb lesz rákenni a diós tölteléket. A diókrémhez szükséges hozzávalókat keverjük össze, és adjunk hozzá annyi rumot, hogy kenhető legyen – ne sajnáljuk, végülis ettől lesz részeg az Izidorunk. Kenjük a lekváros tészta tetejére, majd szórjuk meg a rumos mazsolával, és hagyjuk dermedni a hűtőben.
5. A kakaós krémhez a kihűlt krémet elektromos habverővel keverjük krémesre, majd összedolgozzuk a szobahőmérsékletű vajjal. Jól habosítsuk ki! Egyenletesen kenjük a tésztára, majd hagyjuk dermedni a hideg helyen.
6. A mázhoz szükséges hozzávalókat vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a sütemény tetejére kenjük. Egy éjszakán át hagyjuk dermedni a hűtőszekrényben, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.