Főtt tojás süteménybe!

Főtt tojássárgája süteménybe? IGEN! Húsvét után rendszeres a kérdés: mit csináljunk a megmaradt tojássárgájával? Már unjuk a tojássalátát és a rakott krumpli sem kedvenc? Akkor tegyük süteménybe! Nem ördögtől való ez az ötlet, egy elfeledett, régi háziasszony praktikákat felvonultató szakácskönyvben találtuk mi is.

A  lényege, hogy tojás sárgáját olyan süteményekbe jó tenni, ami linzer alapú, vagyis cél az igazán omlós sütemény elkészítése.
A linzer/omlós tészták elkészítésének legnagyobb veszélye, hogy túlgyúrjuk őket. Ilyenkor a lisztben lévő glutén, sikér, ahogy a régiek mondják „megerősödik” ettől lesz a tészta töredezett.

Másrészt a linzert azért sem szabad sokáig gyúrni, mert a kezünk melegétől a vaj, zsiradék megolvad és lágy lesz a tészta, ami aztán tényleg keményre, töredezettre tud sülni.
A nagymamáink trükkje erre a főtt tojás sárgája tésztához adása. A receptet nem kell átírni, egy normál adaghoz adjunk egy-két tojás sárgáját pluszban és mindent csináljunk ugyanúgy, ahogy a recept írja! Az eredmény omlós, puha, nem kemény és töredezett linzertészta.

Akkor  nézzünk egy linzer alapreceptet! Ha mást ne, akkor annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a tökéletes linzer recept a 3:2:1 elven áll össze. 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor. Ehhez jöhetnek a "kiegészítők": a tojás, a resztelt citromhéj. 

30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 db tojássárgája
10 dkg porcukor
0.5 db citrom reszelt héja
1 db tojás a kenéshez

A hozzávalókat - tojás nélkül - összemorzsoljuk, majd a tojás hozzáadása után gombóccá formázzuk. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, aztán nyújtjuk, szaggatjuk, ízlés szerinti formába. Sütése: 170 fokos sütőben 20 perc alatt sütjük. 

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.