Főtt tojás süteménybe!
A lényege, hogy tojás sárgáját olyan süteményekbe jó tenni, ami linzer alapú, vagyis cél az igazán omlós sütemény elkészítése.
A linzer/omlós tészták elkészítésének legnagyobb veszélye, hogy túlgyúrjuk őket. Ilyenkor a lisztben lévő glutén, sikér, ahogy a régiek mondják „megerősödik” ettől lesz a tészta töredezett.
Másrészt a linzert azért sem szabad sokáig gyúrni, mert a kezünk melegétől a vaj, zsiradék megolvad és lágy lesz a tészta, ami aztán tényleg keményre, töredezettre tud sülni.
A nagymamáink trükkje erre a főtt tojás sárgája tésztához adása. A receptet nem kell átírni, egy normál adaghoz adjunk egy-két tojás sárgáját pluszban és mindent csináljunk ugyanúgy, ahogy a recept írja! Az eredmény omlós, puha, nem kemény és töredezett linzertészta.
Akkor nézzünk egy linzer alapreceptet! Ha mást ne, akkor annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a tökéletes linzer recept a 3:2:1 elven áll össze. 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor. Ehhez jöhetnek a "kiegészítők": a tojás, a resztelt citromhéj.
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 db tojássárgája
10 dkg porcukor
0.5 db citrom reszelt héja
1 db tojás a kenéshez
A hozzávalókat - tojás nélkül - összemorzsoljuk, majd a tojás hozzáadása után gombóccá formázzuk. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, aztán nyújtjuk, szaggatjuk, ízlés szerinti formába. Sütése: 170 fokos sütőben 20 perc alatt sütjük.