Itt az új trónkövetelő: crookie

Az édességtrendek világában mindig felbukkan valami új és izgalmas – most éppen a crookie hódítja meg a TikTokot, Instagramot és a gasztroblogokat. De mi a crookie pontosan? A crookie a croissant és a cookie tökéletes találkozása: egy ropogós, leveles tésztájú péksütemény belsejében lágy, csokidarabos süteménytészta rejtőzik. Egyszerre puha, ropogós, édes és hihetetlenül látványos!

crookie

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan készül a crookie, és szeretnéd megtudni, hogyan készítheted el crookie gyorsan otthon, akkor olvass tovább!

Mi a crookie?

A crookie egy fantasztikus hibrid édesség, amely Párizsból indult hódító útjára, de mára világszerte felkapott lett. A neve a két fő összetevőjéből született: croissant + cookie = crookie.
Lényege, hogy egy kész vagy frissen sült croissant belsejébe cookie-tésztát töltenek, majd együtt átsütik, hogy a vajas tészta kívül ropogós maradjon, belül pedig a sütemény masszája finoman megolvadjon.

A crookie azért is olyan népszerű, mert nemcsak finom, de nagyon könnyen variálható: lehet benne étcsokis, mogyoróvajas, fehér csokis, sőt akár pisztáciás cookie tészta is.

crookie

Hogyan készül a crookie?

A crookie elkészítéséhez alapvetően kétféle megközelítés létezik:

1. Teljesen házilag készített croissant tésztával (időigényesebb)

2. Gyorsított változatban bolti üres croissant-tal (nagyon egyszerű)

Ebben a bejegyzésben most azt mutatjuk meg, hogyan készül a crookie gyorsan otthon, bolti croissant felhasználásával.

Crookie gyorsan otthon – recept

Hozzávalók (4 darabhoz):

4 db üres, bolti croissant (a legjobb a kissé tömörebb fajtából)

100 g vaj

80 g barna cukor

1 tojás

120 g liszt

1/2 teáskanál sütőpor

egy csipet só

80 g étcsokoládé apróra vágva vagy csokicsepp

Így készül a crookie gyorsan otthon:

Készítsd el a cookie tésztát:
A vajat olvaszd meg, majd keverd össze a barna cukorral és a tojással. Szitáld bele a lisztet, a sütőport és a sót, végül keverd hozzá a csokoládét is.

Töltsd meg a croissant-t:
A croissant-okat vágd meg óvatosan hosszában, de ne vágd teljesen ketté. Egy kanál segítségével tölts a belsejükbe a cookie tésztából, annyit, hogy ne feszítse szét teljesen.

Süsd meg:
Helyezd a megtöltött croissant-okat sütőpapíros tepsire. Süsd 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 10–12 percig, amíg a cookie tészta megemelkedik és kissé megszilárdul, de a croissant nem ég meg.

Hűtsd egy kicsit, majd élvezd:
Hagyd őket langyosra hűlni, hogy a csokoládé belül még olvadós maradjon.

Tipp: Ha igazán extra crookie-t szeretnél, szórd meg a tetejüket egy kevés porcukorral vagy önts rájuk olvasztott csokit!

Miért érdemes kipróbálni a crookie-t?


A crookie nemcsak egy újabb TikTok-trend, hanem tényleg ellenállhatatlan édesség: tökéletes egy baráti összejövetelre, szülinapi bulira, vagy akár egy unalmas délután feldobására.
És a legjobb, hogy crookie gyorsan otthon is elkészíthető, minimális alapanyaggal és némi kreativitással!

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.