Air Fryer desszertek - itt vannak a legnépszerűbb receptek

Air fryer desszertek? Elhinnéd, hogy gyors és isteni finomságok légsütőben is készülhetnek?

Az air fryer, vagyis légsütő vagy forró levegős sütő, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb konyhai eszközévé vált. Nem csak sós ételek, hanem desszertek készítésére is tökéletes, hiszen gyorsan, olaj nélkül, mégis ropogós vagy éppen puhán omlós édességeket varázsolhatsz vele. Ebben a cikkben megtalálod:

Hogyan működik az air fryer?

Az air fryer tulajdonképpen egy kis légkeveréses sütő, amely nagy sebességgel keringeti a forró levegőt az étel körül. Ennek köszönhetően az ételek gyorsan és egyenletesen sülnek át, kívül ropogós kérget kapnak, belül pedig puhák maradnak. Mindezt minimális vagy akár nulla hozzáadott olajjal. Az air fryer tehát nem “sütés olajban” technológiával működik, hanem forró levegővel süti ropogósra az ételt.

Miért érdemes air fryerben desszertet sütni?

  • Gyorsabb, mint a hagyományos sütő
  • Energiatakarékosabb, kisebb fogyasztású
  • Nem melegíti fel az egész konyhát, különösen nyáron előny
  • Nem szükséges sok zsiradék vagy olaj
  • Kisebb adagokat is egyszerű benne elkészíteni

Mini fahéjas fánk air fryerben recept

minifánk air fryerben

Ez a recept kelesztés nélkül készül, így gyorsan kielégítheted az édesség utáni vágyad.

Hozzávalók (kb. 12 mini fánkhoz)
150 g liszt

1,5 teáskanál sütőpor

40 g cukor

csipet só

1 tojás

50 ml tej

2 evőkanál olvasztott vaj

1 teáskanál vanília kivonat

Hempergetéshez:

50 g olvasztott vaj

80 g kristálycukor + 1 evőkanál őrölt fahéj keveréke

Elkészítés
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, cukor, só).

Egy másik tálban keverd el a tojást, tejet, olvasztott vajat és vaníliát.

Öntsd a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverd simára.

Nedves kézzel formálj kis golyókat.

Helyezd az air fryer sütőpapírral bélelt kosarába.

Süsd 180°C-on kb. 6-8 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Vedd ki, picit hűtsd, majd forgasd meg az olvasztott vajban és a fahéjas cukorban.

Air fryer csokis keksz (cookie)

Kívül ropogós, belül ragacsos csokidarabokkal – 10 perc alatt kész.

Hozzávalók (kb. 6 nagyobb kekszhez)
100 g puha vaj

80 g barna cukor

1 tojás

150 g liszt

0,5 teáskanál sütőpor

csipet só

80 g étcsoki vagy tejcsoki darabok

Elkészítés
Keverd habosra a vajat a cukorral.

Add hozzá a tojást, majd a lisztet, sütőport, sót.

Végül forgasd bele a csokidarabokat.

Formázz golyókat, lapítsd le őket kb. 1 cm vastagságúra.

Béleld ki az air fryer kosarát sütőpapírral, helyezd rá a kekszeket (hagyj köztük helyet).

Süsd 160°C-on 8-10 percig.

Hagyd pár percig pihenni, hogy megszilárduljanak.

Tippek az air fryer desszertekhez

Mindig béleld ki sütőpapírral vagy használj air fryer kompatibilis szilikon lapot, hogy ne ragadjon le.

Ellenőrizd 1-2 perccel hamarabb a sütést, mert légsütőnként eltérhet az idő.

Próbáld ki muffinokat, fahéjas csigát vagy almás-zabos sütiket is air fryerben.

Próbáld ki ezeket a recepteket, és élvezd a gyors, házi készítésű édességeket air fryerben

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.