Élethű, roppanós gyümölcsdesszertek házilag – a TikTok új szenzációja

A TikTokon most hódítanak a gyümölcs formájú mousse desszertek: citrom, málna, mangó és alma formában készített finomságok, amelyek külső rétege szinte roppanós, belül pedig krémesen mousse-állagú.

Az influenszerek harapják, roppantják, imádják, mintha valós gyümölcs lenne – ez a trend lenyűgöző, látványos, ASMR-videók kedvence, hiszen a külső réteg roppanása után összefut a nyál a nézők szájában. 

Honnan származik

Céderic Gloret, kép forrása: pastryclass.comA desszertek stílusának legfényesebb képviselője Cédric Grolet francia mester, aki ezzel a technikával vált világhírűvé: fehércsoki héj spray-vel, airbrush árnyalással készített hiperrealisztikus gyümölcsdesszertek jellemzik munkáit. A mousse belső rétegek rétegelésével, gyümölcsmousse és püré kombinációjával születik meg
Forrás: Wikipedia, Cook Fast Recipes
Képek forrása: pastryclass.com

Miért olyan népszerű?

Instagram- és TikTok-barát, hiszen szinte túl szép, hogy megegyék, mégis látványos az elfogyasztása. Gyümölcsös, roppanós, koncentrált ízek - kirobbanó ízhatás, ami szinte képernyőre kívánkozik! 

Hogyan készül a roppanós külső?

A roppanós felszín egy vékony csokoládé- vagy cocoa butter spray-nek köszönhető, amely megidézi az élethű külsőt – a szemünk azt hiszi valódi gyümölcs van előttünk

kép forrása: pastryclass.com

Így készül az élethű, roppanós gyümölcs alakú deszert otthon - recept!

Recept:

Gyümölcs alakú mousse desszert (málna, mangó, citrom, alma)
Hozzávalók (4 forma – egy-egy gyümölcs)

Mousse alaptömeghez (minden gyümölcshöz külön):

kb. 100 g gyümölcspüré (málna, mangó, citromlé, alma)

150 ml tejszín (minimum 30% zsírtartalom)

2 g zselatinlap vagy agar-agar

20 g cukor (ízlés szerint)

Alap lap (opcionális): vékony keksz- vagy piskótalap

Glaze / spray: fehér csokoládé + zsírozott színezék (piros, sárga, zöld) vagy cocoa butter spray

Formák: gyümölcs formájú szilikonműanyag forma (apple, raspberry, mango, lemon)

kép forrása: pastryclass.com

Elkészítés lépései


Gyümölcsmousse alap
Melegítsd meg a gyümölcspürét cukorral, oldd fel benne a zselatint (előtte hideg vízben áztass). Hagyd hűlni. Add hozzá lazán felvert tejszínhabot.

Rétegelés & fagyasztás
A formák aljára tegyél egy vékony sima mousse réteget, majd egy középső réteg ízes gyümölcszselét vagy más mousse variációt. Töltsd meg teljesen, simítsd el, majd fagyaszd le teljesen (minimum 4–6 óra, ideálisan éjszakára).

Finishing – roppanós külső
Távolítsd el a fagyott desszerteket a formából, szárítsd le. Készíts fehér csokoládé spray-t vagy használd cocoa butter spray-t a gyümölcs színéhez passzoló tónusban. Fújj vékony réteget, hagyd megdermedni. Opcionálisan airbrush árnyalás: piros málnához finoman árnyékolj feketével, alma esetén zöldes színátmenettel

Tálalás
Az almát vágd félbe – mutassa a belső mousse réteget – a többit egészben tálald. Használhatsz mentalevelet, kis szárakat is díszítésként.

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.