Tarte Tatin
Utoljára frissült: 2023. június 19. |
Olvasási idő: 2 perc
Kategória: Marbellíta history
Ha ezt mondom, nem biztos, hogy tudjátok, hogy milyen süteményről beszélek, ha viszont azt mondom, hogy fordított almáspite, akkor szerintem sokunk lelki szemei előtt megjelenik, ahogy a formából kifrodítva a karamell rácsorog az almás "feltétre".
Mint sok más sütemény, ez is véletlenül született meg.
A történet szerint a Tatin nővérek, Stephanie és Caroline, akik a franciaországi Lamotte-Beuvronban üzemeltették a Hotel Tatin-t, egy félresikerült sütemény készítéséből indították hódító útra ezt a süteményt.
Egyik nap Stephanie hirtelen rájött, hogy elfelejtett tésztát készíteni egy almás pite alá, és a gyümölcsöt és a cukrot tette először a serpenyőbe. Hogy mentse a helyzetet, egyszerűen ráborított egy tésztát a gyümölcsökre, majd a sütőbe helyezte, remélve, hogy így sikerül megmenteni a süteményt. Amikor kész lett, a nővérek felfedezték, hogy ez a "fordított" almás pite lenyűgözően finom és szaftos, és azóta a tarte Tatin néven vált híressé.
A tarte Tatin egyedülálló jellegzetessége, hogy az almákat a tésztával együtt a serpenyőben sütik meg, majd a süteményt a sütőből kivetve fordítják meg, hogy a gyümölcs legyen a tetején. Az almák puhák, karamellizáltak és mennyei illatot árasztanak. Általában vaníliafagyival vagy friss tejszínnel tálalják, hogy még finomabb legyen.


Ti próbáltátok már? Hamarosan itt az almaszezon, szaftos nyári almákból tökéletesen elkészíthető!