Pumpkin spice: pite és fűszerkeverék recepttel

Sütőtökös pite: Miért kedveljük ennyire és mi a titka? Az ősz beköszöntével egyre gyakrabban találkozunk a "sütőtökös pite" kifejezéssel, legyen szó akár közösségi médiáról, kávézókról, vagy receptekről. De miért lett ennyire népszerű ez a különleges finomság, és hogyan vált a sütőtökös pite az őszi időszak egyik legkedveltebb desszertjévé? Mi a története, és vajon Magyarországon is annyira szeretik, mint más országokban?

A sütőtökös pite története

A sütőtökös pite eredetileg az Egyesült Államokból származik, ahol már az 1800-as évek óta készítik. A pite alapját a sütőtök adja, amelyet fűszerekkel – mint a fahéj, szerecsendió, gyömbér – és cukorral kevernek össze, majd pitetésztába öntik, és megsütik. Az első sütőtökös pite receptek az amerikai hálaadás ünnepére készültek, mivel a sütőtök ilyenkor volt szezonális és könnyen hozzáférhető. Mára azonban nem csak az amerikai háztartások ünnepi asztalán kapott helyet, hanem világszerte, köztük Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Miért kedveljük annyira?

A sütőtökös pite otthon is könnyedén elkészíthető, ráadásul a hozzávalók is egyszerűen beszerezhetők. Az ősz ízeivel – mint a sütőtök és a fűszerek – tökéletesen harmonizál, ami azonnal melegséget és otthonosságot sugároz. Sokan azért is szeretik, mert egészségesebb alternatíva lehet más desszertekhez képest, hiszen a sütőtök rengeteg vitamint és rostot tartalmaz.

Magyarországon is egyre inkább kedvelik a sütőtökös pitét, mivel az őszi időszakban a sütőtök elérhető áron és mennyiségben kapható. A sütőtökös ételek, mint a leves vagy pite, remek lehetőséget kínálnak a sütőtök felhasználására.

A "Pumpkin Spice" trend

Ma már mindent elönt a "pumpkin spice" őrület. Nemcsak pitékben, hanem kávékban, süteményekben és még kozmetikai termékekben is találkozhatunk vele. De mi is az a "pumpkin spice"? Ez nem más, mint egy fűszerkeverék, amely főként fahéjat, szerecsendiót, gyömbért, szegfűszeget és néha szegfűborsot tartalmaz. Maga a keverék nem tartalmaz sütőtököt, de a hozzá kapcsolódó ételekben – mint a sütőtökös pite – használva tökéletesen kiegészíti az édeskés ízt.

Hogyan készült a "pumpkin spice" fűszerkeverék?

A "pumpkin spice" keverék története az 1950-es évekig nyúlik vissza, amikor az amerikai McCormick fűszercég piacra dobta saját verzióját. Azóta világszerte elterjedt, és mára a "pumpkin spice" fogalma egyet jelent az őszi hangulattal és az ünnepi készülődéssel.

Pumpkin Spice fűszerkeverék recept

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors (opcionális)

Elkészítés:

  • Keverjük össze a fűszereket egy kis tálban.
  • Tároljuk légmentesen záródó üvegben. Használhatjuk pitékhez, kávéhoz, süteményekhez.

Sütőtökös pite recept

Hozzávalók:

  • 1 csésze sütőtökpüré (frissen sütve vagy konzervből)
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 tojás
  • 1/2 csésze tejszín
  • 1 teáskanál pumpkin spice fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • Kész pitetészta (vagy házi készítésű, ízlés szerint)

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  • Keverjük össze a sütőtökpürét, barna cukrot, vaníliát, tojásokat, tejszínt, fűszereket és sót egy tálban.
  • Helyezzük a pitetésztát egy kivajazott piteformába.
  • Öntsük bele a sütőtökös keveréket.
  • Süssük 45-50 percig, amíg a pite szépen megszilárdul.
  • Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk tejszínhabbal vagy vaníliafagyival.

Alap pitetészta recept

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 1 evőkanál porcukor (édes pitékhez)
  • 1/2 teáskanál só (sós pitékhez)
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál hideg víz

Elkészítés:

A hideg vajat kockázd fel, majd morzsold össze a liszttel egy tálban, amíg a keverék morzsás állagú nem lesz.
Add hozzá a porcukrot (vagy a sót, ha sós pitéhez készíted), és keverd össze.
Üsd bele a tojást, és keverd hozzá, majd add hozzá a hideg vizet is. Gyorsan gyúrd össze a tésztát, de ne dolgozd túl sokáig, mert a vaj megolvad és a tészta elveszti omlós jellegét.
Ha a tészta összeállt, formázz belőle egy korongot, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
Amikor lehűlt, nyújtsd ki lisztezett felületen, majd béleld ki vele a piteformát. Villával szurkáld meg a tésztát, hogy ne púposodjon fel sütés közben.
Ha elő kell sütnöd, tedd 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 10-15 percig. Ha nem szükséges elősütni, töltsd meg a pitét a kívánt töltelékkel, és süsd tovább a recept szerint.

A sütőtök pite és a pumpkin spice trend tökéletesen tükrözi az őszi hangulatot. Aki szereti az egyszerűen elkészíthető, mégis ízletes desszerteket, annak érdemes otthon is kipróbálnia ezt a receptet. Az illatos fűszerek és a sütőtök párosítása garantáltan meghozza az őszi hangulatot bármelyik konyhába!

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.