Sütőporos fánk - itt a tuti recept

A farsangi szezon egyik legkedveltebb desszertje a fánk, ám nem mindenkinek van ideje vagy kedve hosszasan kelesztett tésztával dolgozni. Szerencsére a modern konyha kínál gyors megoldásokat is, mint a sütőporos fánk és a sütőben sült fánk. Ezek a verziók nemcsak gyorsak, hanem kevésbé olajosak is, így az egészséges fánk recept keresői között is népszerűek. Jöjjenek a különleges farsangi fánk variációk: gyors receptek kelesztés nélkül

Miért népszerű a sütőporos és a sütőben sült fánk?

A sütőporos fánk egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell keleszteni, ezért percek alatt elkészíthető. Tökéletes választás, ha hirtelen vendégek érkeznek, vagy egyszerűen csak egy gyors fánkreceptre van szükség.

A sütőben sült fánk pedig azért lehet kedvelt, mert nem igényel bő olajban való sütést, ami egészségesebb alternatívát kínál. A sütőben készült fánk ugyanakkor megőrzi a klasszikus fánk puhaságát, miközben egy kevésbé kalóriadús desszertet eredményez.

Hogyan készül a sütőporos fánk?

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

2 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

csipetnyi só

1 tojás

2 dl tejföl

olaj a sütéshez (ha olajban sütjük)

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval.

Add hozzá a tojást és a tejfölt, majd gyúrsd sima tésztává.

Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, és szaggasd ki kör alakú formával.

Ha olajban sütöd, akkor forró olajban süssd aranybarnára mindkét oldalát. Ha sütőben sütöd, helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °C-on süssd 12-15 percig.

Sütőben sült fánk variációk

A sütőben készült fánk számtalan variációban elkészíthető. Megszórhatod porcukorral, vagy megkenheted lekvárral, esetleg olvasztott csokoládéval is megbolondíthatod. A kelesztés nélküli fánk egyszerűsége mellett tökéletes édesség minden alkalomra.

Hogyan süssük a fánkot sütőben?

A sütőben készült fánk elkészítésekor fontos, hogy megfelelő hőfokon és időtartamig süssük a tészta puhaságának megőrzése érdekében:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).

A tészta elkészítése után formázd a fánkokat kör alakú szaggatóval vagy egyszerűen kézzel.

Helyezd a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire.

Kend meg a tetejüket enyhén olvasztott vajjal vagy tejjel, hogy sülés közben aranybarna színt kapjanak.

Süssd 12-15 percig, amíg a fánkok átsülnek és enyhén megpirulnak a tetejükön.

A sütőből kivéve hagyd hűlni őket rövid ideig, majd díszítsd porcukorral vagy tetszőleges mázzal.

Amerikai fánk: A tökéletes farsangi édesség

Az amerikai fánk, vagyis a donut számtalan ízárnyalatban és tésztafajtában elérhető. Ez a gyürű alakú fánk az Észak-Amerikából származik, és már világszerte népszerűvé vált. Különlegessége, hogy gyakran színes cukormázzal vagy csokoládéval van bevonva, és megszórva színes dekorcukorral.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

5 dkg cukor

1 tojás

1,5 dl tej

5 dkg vaj (olvasztva)

Hozzávalók a mázhoz:

10 dkg porcukor

2 evőkanál tej

ételfesték (opcionális)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan keverd össze, amíg sima állagú tésztát nem kapsz.

Nyújtsd ki a tésztát 1,5 cm vastagra, majd szaggasd ki kör alakú formával, közepébe egy kisebb kört is szaggatva.

Forró olajban süssd aranybarnára, majd hagyd kihűlni.

A mázhoz keverd össze a porcukrot a tejjel, és ízlés szerint színezd ételfestékkel. A kihűlt fánkok tetejét mártsd a mázba, és hagyd megkötni.

Gyors fánk bármikor

Akár a sütőporos fánk, akár a sütőben sült fánk, vagy az amerikai fánk mellett döntesz, biztos lehetsz benne, hogy pillanatok alatt elkészül a finomság. Ha időtakarékos, mégis látványos és finom desszertet keresel, próbáld ki ezeket a recepteket, és varázsold el családodat vagy barátaidat!

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.