Sütőporos fánk - itt a tuti recept
Miért népszerű a sütőporos és a sütőben sült fánk?
A sütőporos fánk egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell keleszteni, ezért percek alatt elkészíthető. Tökéletes választás, ha hirtelen vendégek érkeznek, vagy egyszerűen csak egy gyors fánkreceptre van szükség.
A sütőben sült fánk pedig azért lehet kedvelt, mert nem igényel bő olajban való sütést, ami egészségesebb alternatívát kínál. A sütőben készült fánk ugyanakkor megőrzi a klasszikus fánk puhaságát, miközben egy kevésbé kalóriadús desszertet eredményez.
Hogyan készül a sütőporos fánk?
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
1 tojás
2 dl tejföl
olaj a sütéshez (ha olajban sütjük)
Elkészítés:
A lisztet keverd össze a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval.
Add hozzá a tojást és a tejfölt, majd gyúrsd sima tésztává.
Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, és szaggasd ki kör alakú formával.
Ha olajban sütöd, akkor forró olajban süssd aranybarnára mindkét oldalát. Ha sütőben sütöd, helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °C-on süssd 12-15 percig.
Sütőben sült fánk variációk
A sütőben készült fánk számtalan variációban elkészíthető. Megszórhatod porcukorral, vagy megkenheted lekvárral, esetleg olvasztott csokoládéval is megbolondíthatod. A kelesztés nélküli fánk egyszerűsége mellett tökéletes édesség minden alkalomra.
Hogyan süssük a fánkot sütőben?
A sütőben készült fánk elkészítésekor fontos, hogy megfelelő hőfokon és időtartamig süssük a tészta puhaságának megőrzése érdekében:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
A tészta elkészítése után formázd a fánkokat kör alakú szaggatóval vagy egyszerűen kézzel.
Helyezd a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire.
Kend meg a tetejüket enyhén olvasztott vajjal vagy tejjel, hogy sülés közben aranybarna színt kapjanak.
Süssd 12-15 percig, amíg a fánkok átsülnek és enyhén megpirulnak a tetejükön.
A sütőből kivéve hagyd hűlni őket rövid ideig, majd díszítsd porcukorral vagy tetszőleges mázzal.
Amerikai fánk: A tökéletes farsangi édesség
Az amerikai fánk, vagyis a donut számtalan ízárnyalatban és tésztafajtában elérhető. Ez a gyürű alakú fánk az Észak-Amerikából származik, és már világszerte népszerűvé vált. Különlegessége, hogy gyakran színes cukormázzal vagy csokoládéval van bevonva, és megszórva színes dekorcukorral.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
5 dkg cukor
1 tojás
1,5 dl tej
5 dkg vaj (olvasztva)
Hozzávalók a mázhoz:
10 dkg porcukor
2 evőkanál tej
ételfesték (opcionális)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan keverd össze, amíg sima állagú tésztát nem kapsz.
Nyújtsd ki a tésztát 1,5 cm vastagra, majd szaggasd ki kör alakú formával, közepébe egy kisebb kört is szaggatva.
Forró olajban süssd aranybarnára, majd hagyd kihűlni.
A mázhoz keverd össze a porcukrot a tejjel, és ízlés szerint színezd ételfestékkel. A kihűlt fánkok tetejét mártsd a mázba, és hagyd megkötni.
Gyors fánk bármikor
Akár a sütőporos fánk, akár a sütőben sült fánk, vagy az amerikai fánk mellett döntesz, biztos lehetsz benne, hogy pillanatok alatt elkészül a finomság. Ha időtakarékos, mégis látványos és finom desszertet keresel, próbáld ki ezeket a recepteket, és varázsold el családodat vagy barátaidat!