Sport szelet: sütés nélküli sportszelet recept
Az első Sport szeletet 1953. augusztus 20-án, a Népstadion megnyitása alkalmából mutatták be. A Csemege Édesipari Vállalat gyártotta 25 grammos kiszerelésben, kézi technikával. A csomagolása már akkor szinte ugyanez volt: két rétegű alufóliába és zöld színű papírba volt burkolva. A kívül borító papírt egy diszkoszvető figurája díszítette, melyet Szécsényi József, a sportág elismert képviselője ihletett.
Az eredeti neve MHK Sport szelet volt, utalva az akkori sporttömegmozgalomra. Bár a Fradi szimpatizánsai szerint a zöld szín egyértelűan a Ferencvárost jelképezi, ez sajnos (vagy nem sajnos) nincs így. A zöld színű csomagolásnak semmi köze a Fradihoz. Az 1956-os forradalom után a gyártást MHSZ Sport szelet néven folytatták a Budapesti Csokoládégyárnál.
A rendszerváltást követően, 1993-ban a Kraft Jacobs Suchard cég vásárolta meg az állami vállalatot. A csomagolás és a méret is változott – az ír maradt a régi. A Normál Sport szelet mérete 31 grammra nőtt, míg a hagyományos terméket "kicsi Sport szeletnek" nevezték. Megjelent a 42 grammos Sport szelet XL is, és a csomagolás ábrája is megváltozott, eltávolítva a sportoló alakját.
A 1990-es évek végén már elérhető volt XXL méretben (51 gramm), karamelles és mogyorós ízben, majd 2002-től tej- és fehércsokoládé ízesítésben, sőt 2005-től jégkrémként is kapható volt.
Ez az igazán magyar klasszikus folyamatosan arra sarkallta a háziasszonyokat, hogy mindenki megalkossa a saját, házi sport szelet receptjét. A házi sportszelet recept nem túl bonyolult, sütés nélküli finomság. Akár a nyári partik szuper kelléke is lehet, hiszen hűtést sem igényel feltétlenül, de a sütés nélküli sportszelet a konyha hőmérsékletét sem emeli meg.
A sütés nélküli sport szelet receptje a következő:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 2 dl tej
- 4 ek holland kakaópor
- 18 dkg kristálycukor
- 20 dkg vaj
- 1 kis üveg rumaroma
- 15 dkg csokoládé a tetejére (pici olajjal megolvasztva)
A sütés nélküli házi sportszelet hozzávalóit egy tálban összekeverjük, gyúrjuk, majd formába simítjuk és kihűjtük. Tetejére olvasztott csokit kenünk és újra lehűtjük. Kész is!