Lemon curd házilag - a nyár igazi bombázója
Mi az a lemon curd?
A lemon curd egy gazdag, selymes állagú, tojással, vajjal, cukorral és friss citromlével készült főzött krém. Az angolszász világban különösen népszerű, de egyre több hazai cukrászdában és háztartásban is megjelenik, köszönhetően annak, hogy desszertek sokoldalú alapja vagy kiegészítője lehet.
Bár krémnek nevezzük, valójában sűrűbb állagú, mint például a puding, és intenzívebb ízű, mint egy sima citromos töltelék.
A lemon curd története – egy angol klasszikus eredete
A lemon curd először 19. századi Angliában tűnt fel, ahol a délutáni teák elengedhetetlen kísérője volt. A viktoriánus kor idején készített változatok még nem hasonlítottak a ma ismert krémhez: akkoriban az aludttej és a citromlé kombinációját nevezték „curd”-nek, ami szó szerint „alvadékot” jelent.
A mai értelemben vett lemon curd – vagyis a tojásos-vajas-citromos főzött krém – a 20. század elején vált népszerűvé. Angliában a háziasszonyok előszeretettel készítették el otthon, majd kis üvegekben tartósították, akár lekvárként.
Mire használjuk a lemon curdot?
A lemon curd igazi jolly joker a konyhában. Íme néhány ötlet, hogyan használhatod:
- Piskóták és torták töltelékeként – különösen jól illik mascarponeval vagy tejszínhabbal kombinálva
- Pavlova vagy habcsókos desszertek tetejére
- Reggelire pirítósra vagy croissantra kenve
- Macaron tölteléknek
- Pohárdesszertbe rétegezve granolával, krémekkel, gyümölcsökkel
- Muffin vagy cupcake közepébe töltve
Hogyan készül a lemon curd? – Recept házilag
A legjobb benne, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, otthon is!
Házi lemon curd recept
Hozzávalók:
4 db nagy tojás
200 g kristálycukor
2 db kezeletlen citrom reszelt héja
120 ml frissen facsart citromlé (kb. 3-4 citrom)
100 g vaj, felkockázva
Elkészítés:
Egy hőálló tálban keverd össze a tojásokat, cukrot, citromlevet és a reszelt citromhéjat.
Vízgőz felett (egy forró vízzel teli lábas fölé helyezve) kezd el folyamatosan keverni, amíg a keverék besűrűsödik (ez kb. 10-15 perc lehet). Fontos: ne forrald, különben a tojás kicsapódik!
Ha elérte a pudingszerű állagot, vedd le a tűzről, és add hozzá a vajat. Keverd simára, amíg teljesen elolvad.
Szűrd át egy szitán, hogy a krém extra selymes legyen.
Hagyd kihűlni, majd töltsd steril üvegekbe. Hűtőben 1 hétig eláll – ha addig nem fogy el!
Tippek a tökéletes lemon curdhoz
Mindig friss citromlevet használj – a boltban kapható citromlé savanyúbb, és nincs meg benne az igazi citrusos aroma.
A szűrés segít eltávolítani az esetleges tojásdarabokat vagy citromhéjat – ettől lesz igazán krémes.
Ha szeretnéd, narancs- vagy lime curdot is készíthetsz ugyanilyen módon, csak módosítsd a gyümölcsöt és a cukor mennyiségét az ízlésed szerint.
A lemon curd egy ínycsiklandó, frissítően savanykás és édes citromkrém, ami nemcsak elegáns desszertek tölteléke lehet, hanem egy reggeli pirítós igazi felpezsdítője is. Könnyen elkészíthető, és garantáltan különlegessé tesz bármilyen édességet.
TIPP: Ha szeretsz kísérletezni, készíts belőle lemon tartot vagy tölts meg vele linzert, de akár egy sajttortába is rétegezheted!