Kicsi is, édes is – Petit four
Utoljára frissült: 2022. június 26. |
Olvasási idő: 2 perc
Kategória: Receptek
A falatnyi édességeknek reneszánsza van ma, szinte minden cukrászdában találunk már picike édes falatokat a nagyobb tortaszeletek, pohárkrémek mellett.
Az édes apróságokból is legalább nagy csoportot különböztethetünk meg számtalan variációban:
- a friss, amely petit four frais,
- valamint a száraz, amely petit four sec névre hallgat.
Az első csoportba tartozók alapja rendszerint piskóta, amely több rétegben rejt jobbára vajkrémet, esetleg cukrászkrémet, alkoholos vagy gyümölcsös tölteléket, illetve marcipánt.
A második csoportba a „száraz”’ macaronok, díszített, ízesített töltött leveles tészták tartoznak.
De nem csak a cukrászdákban találkozunk édes pici dolgokkal. Pár nap és a mozikba érkeznek a Mignonok! Aki nagy csodálója a kis sárga lényeknek, az nem árt, ha tudja, hogy a minyon egy francia édesség is, a petit four frais csoportjába tartozik, ami az 1920-as évek óta a magyar cukrászdák meghatározó kínálata volt egészen a rendszerváltásig, aztán eltűnt a pultokból, viszont mostanában ismét reneszánszát éli.
A minyon (a francia mignon, azaz kis kedvenc szóból) magyar süteményfajta, amelyet az 1870-es években Kugler Henrik honosított meg Budapesten. A neve még az 1920-as években is kugler volt, ezután terjedt el a franciás név.A minyon apró sütemény, ami rengeteg változatban készül: világos vagy kakaóval színezett, kettő vagy több réteg piskótatésztából és krémtöltelékkel. Formájának csak a cukrász fantáziája szab határt, de általában kocka vagy kupola alakú, tetején díszítéssel.
Tölteléke, ízesítése a legkülönfélébb lehet, kívülről az ízesítésnek megfelelő színű cukormázzal van bevonva. Mérete apró, 2-3 falatnyi. Kicsi, fodros „minyonpapíron” árulják már évtizedek óta.
Talán leginkább közkedvelt megjelenési formája a rózsaszín cukormázas változat, amely csaknem kivétel nélkül puncstorta- vagy kókuszgolyó-alaptölteléket (az utóbbit azonban kókusz reszelék nélkül!) tartalmaz vastagon, csupán két tésztalap által keretezve. Ismert ízesítések pl.: citromos (sárga cukormázzal), kávés (barna cukormázzal).
A színes minyonok előállításához használhatsz marcipánt és színezett bevonatot is.
Gél állagú színezők: https://www.marbellita.hu/cukraszati-alapanyagok/etelfestekek
Por állagú ételfestékek: https://www.marbellita.hu/cukraszati-alapanyagok/por-allagu-etelfestekek
#marbellitahistory #history #mignon #curkászkellék #webhsop #marbellitawebshop
Kövess bennünket a facebookon és az instagramon is!