Franciaország : Belgium (Francia Creme Suzette és belga gofri recepttel)
A belga gofri története és receptje
A belga gofri, amelyet sokan a gofrik királyának tartanak, egy ikonikus édesség, amely világszerte ismert és kedvelt. A belga gofri története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor a különböző típusú ostyák már népszerűek voltak Európában. Azonban a mai értelemben vett belga gofri csak a 18. században alakult ki, amikor a cukor és a vaj szélesebb körben hozzáférhetővé vált, és a gofri receptje finomodott.
A belga gofrinak két fő típusa van: a brüsszeli gofri és a liège-i gofri. A brüsszeli gofri könnyű, légies és ropogós, míg a liège-i gofri édesebb és sűrűbb, karamellizált cukorszemcsékkel a tésztájában.
Belga gofri recept
Hozzávalók:
250 g liszt
2 tojás
500 ml tej
100 g vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
egy csipet só
50 g kristálycukor
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót keverjük össze egy nagy tálban.
Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a tejhez és a tojásokhoz, keverjük jól össze.
A nedves hozzávalókat öntsük a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük simára.
Melegítsük elő a gofrisütőt, majd kenjük meg egy kis vajjal.
Öntsünk egy adag tésztát a sütőbe, majd süssük aranybarnára (kb. 3-5 perc).
Tálaljuk friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal vagy csokoládészósszal.
A francia Crêpe Suzette története és receptje
A Crêpe Suzette egy klasszikus francia desszert, amely vékony palacsintákból áll, narancsos vajmártásban (Suzette szószban) tálalva, gyakran flambírozva. Ezt az elegáns édességet számos történet övezi, de a legelfogadottabb verzió szerint a Crêpe Suzette-et Auguste Escoffier, a híres francia séf találta fel a 19. század végén. Állítólag egy véletlen baleset során született, amikor egy fiatal pincér véletlenül narancslikőrt öntött a palacsintákra, majd lángra lobbantotta azokat. A vendégek azonban annyira elragadtatva voltak, hogy a desszert azonnal népszerűvé vált.
Crêpe Suzette recept
Hozzávalók:
A palacsintához:
125 g liszt
2 tojás
300 ml tej
1 csipet só
1 evőkanál olvasztott vaj
A Suzette szószhoz:
100 g vaj
100 g cukor
2 narancs reszelt héja és leve
1 citrom reszelt héja és leve
4 evőkanál narancslikőr (Grand Marnier vagy Cointreau)
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a tojásokat, a tejet és a sót, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, és keverjük simára.
Pihentessük a tésztát 30 percig, majd süssünk vékony palacsintákat forró serpenyőben.
A Suzette szószhoz olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a cukrot, majd a narancs és citrom reszelt héját és levét.
Főzzük a szószt, amíg a cukor feloldódik, majd adjuk hozzá a narancslikőrt, és forraljuk fel.
Helyezzük a palacsintákat a szószba, majd óvatosan hajtogassuk össze őket.
A végén flambírozzuk a palacsintákat a narancslikőrrel, majd azonnal tálaljuk.
Belga gofri vs. Crêpe Suzette
A mai belga-francia meccs apropóján érdemes összehasonlítani ezt a két ikonikus desszertet. A belga gofri és a Crêpe Suzette egyaránt a maga nemében remekmű, de teljesen eltérő élményt nyújtanak. Míg a belga gofri ropogós, édes és laktató, addig a Crêpe Suzette könnyed, citrusos és látványos az asztalnál flambírozva. Akár gofrit, akár Suzette-et választasz, egy biztos: ma este mindkettő édesség igazi győztes lesz a konyhában!