A híres New York Times szilvás pite receptje: Az amerikai őszi finomság története és receptje

A New York Times szilvás pite az amerikai desszertek világában egy igazi klasszikus, amely évről évre elnyeri a pitekedvelők szívét. De mi teszi ezt a szilvás pitét olyan különlegessé, és hogyan vált a New York Times híres szilvás pitéje az ősz szimbólumává? Ebben a cikkben bemutatjuk ennek a finomságnak a történetét, valamint megosztjuk az eredeti receptet, hogy te is elkészíthesd ezt a népszerű desszertet.

Mi köze a szilvás pitének a New York Times-hoz?

A New York Times szilvás pitéjének története egészen 1983-ra nyúlik vissza, amikor Marion Burros, a New York Times élelmiszerrovatának újságírója először publikálta a receptet. A pite gyorsan hatalmas népszerűségre tett szert az olvasók körében, és évről évre ismét megjelent a lapban. Az egyszerű, mégis ízletes amerikai szilvás pite rengeteg rajongót szerzett, köszönhetően a friss, lédús szilvák és a ropogós, vajas tészta tökéletes kombinációjának.

Az évek során a New York Times szilvás pite gyakorlatilag az őszi desszertek egyik megkerülhetetlen, talán a legfinomabb klasszikusává vált. A szilvaszezon kezdetével számtalan háztartásban kerül az asztalra, és nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is.

Miért szeretik a New York Times szilvás pitéjét, ezt a klasszikus szilvás süteményt?

Az egyik oka annak, hogy a híres szilvás pite ekkora népszerűségre tett szert, az, hogy rendkívül könnyen elkészíthető. Nem igényel különleges hozzávalókat, és az elkészítése sem bonyolult, így bárki otthon is megpróbálhatja. Emellett a pite tökéletesen illik az őszi hangulathoz: a friss szilva savanykás-édes íze remek párosítást alkot a vajas tésztával, ami egy ropogós külsőt és lágy belsőt eredményez.

A New York Times szilvás pite emellett egy olyan desszert, amit többször is újra lehet alkotni, és akár személyre is szabható. Néhányan különféle fűszerekkel, például fahéjjal vagy szerecsendióval bolondítják meg, míg mások a tésztán és az édességen változtatnak ízlésük szerint.

Amerikai szilvás pite

Pite, de nem lepény

A pite általában két réteg tésztából áll: az egyik a pite alján helyezkedik el, míg a másik a töltelék tetejét fedi be. A tésztája lehet omlós, vajas vagy leveles, attól függően, hogy milyen receptet követünk, de semmiképpen nem kelt tészta. A pitékben gyakran gyümölcsöket (pl. almát, szilvát) vagy más édes töltelékeket használnak, de készülhet sós változatban is (pl. húsos vagy zöldséges). Bár a klasszikus pite tésztával fedett, gyakran ezt egy könnyebb fedéssel oldják meg: a felső réteg reszelt vagy sávokba fonott, hogy a töltelék gőze könnyebben távozhasson. Ha teljesen befedjük a pitét, mindenképpen szurkáljuk meg villával, hogy  ne repessze meg a távozó gőz.

A lepény ezzel szemben általában egy réteg tésztát tartalmaz, amelyre közvetlenül rákerül a töltelék. A lepény tésztája kelt tészta vagy valamilyen sósabb jellegű tészta, de lehet édes is. A lepényeknél a töltelék gyakran a tészta tetején marad nyitva, így a sütés során az ízek szabadabban keveredhetnek. Hagyományos magyar lepény például a túrós vagy a krumplis lepény.

Hogyan lett híres a New York Times szilvás pite?

A New York Times híres szilvás pitéje híressé vált egyszerűségén és kifinomultságán keresztül. Marion Burros minden évben újra és újra közzétette a receptet, mint egy a népszerű őszi sütemények közül, amíg a New York Times élelmiszerrovatának olvasói el nem kezdték küldözgetni egymásnak. Az újság szerkesztősége végül úgy döntött, hogy 1995-ben utoljára jelentetik meg a receptet, ám a pite kultikus státusza azóta is töretlen.

A híres New York Times mennyei szilvás pite - itt a recept: 

Ha te is szeretnéd elkészíteni ezt a híres szilvás pitét, íme az eredeti New York Times szilvás pite receptje:

Hozzávalók:

1 csésze cukor
1/2 csésze vaj (lágy)
1 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
2 tojás
10-12 érett szilva, félbevágva és kimagozva
1 teáskanál fahéj (opcionális)
1 teáskanál citromlé
1-2 evőkanál cukor a tetejére

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy tálban keverd össze a cukrot és a vajat, amíg világos és krémes állagú lesz. Add hozzá a tojásokat, egyenként keverve, majd szitáld bele a lisztet, sütőport és sót. Keverd simára és öntsd a tésztát egy kivajazott 23 cm-es tortaformába.
Helyezd a szilvákat vágott felükkel lefelé a tésztára. Szórd meg a tetejét a fahéjjal, citromlével, és egy kis cukorral.
Süsd 40-50 percig, vagy amíg a pite aranybarna nem lesz, és a szilvák besüllyednek a tésztába. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald.
Ezzel a híres, omlós és puha szilvás pitével biztosan elkápráztatod vendégeidet, és te is megtapasztalhatod, miért vált ez a New York Times szilvás pite az ősz egyik legkedveltebb desszertjévé.

Jó étvágyat!

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.