Rum Baba - recepttel!
Vagy ahogy a franciák mondják a Baba au Rhum-ot?
A története rendkívül sokféle, némi magyar érintettséget is találunk a történetek között. Egy hiányos fogazatú mérges lengyel királynak köszönhetjük ezt az ízletes süteményt. Történt ugyanis, hogy I. Szaniszló lengyel király a lakomához felszolgált süteményt - hiányos fogsora miatt - nagyon nehezen tudta megrágni. Olyan mérhetetlen haragra gerjedt, hogy elhajította a süteményt. Becélozta a hanyag szakácsot, azonban elvétette a dobást és felborított egy asztalon felejtett rumosüveget.
Ami innen következik, már - ahogy a mondás tartja - szóval az már történelem. A sült kelt tészta magába szívta a rumot és persze, hogy megkóstolta a király az így már könnyen megrágható édességet! Óriási siker lett! Megszületett a rum baba!
Egy másik rumbaba eredettörténet szerint I. Szaniszló udvarában édes magyar borba áztatták ezt a kelt tésztát, amit később malaga borra cseréltek…
Az olaszok és a franciák is magukénak tudják ezt a süteményt, főként Nápoly környékén készítik előszeretettel a rumbabát. Itt már sem rum, sem bor nincs, van viszont limoncello, édes, citromos likőr. Az olasz rumbaba, vagy babba különböző formában készül: vannak kisebb és óriás méretű limoncellos babák is. A kisebbek akár pezsgősdugó formájúra is készülhetnek.
Rumbaba recept
Tészta
- 25 dkg liszt
- 20 g cukor
- 2 g só
- 3 darab tojás
- 6 dkg vaj
- 1 dl tej
- 30 g élesztő
Szirup
- 2 dl víz
- 20 dkg cukor
- 2 darab narancs héja
- 1 darab lime héja
- 1 darab vaníliarúd
Dekoráció
- ízlés szerint pár szem idénygyümölcs (eper, málna)
- ízlés szerint tejszínhab a tetejére
A legjobb, ha dagasztógéppel vagy kézi mixer dagasztófejével dolgozunk. A tészta elkészítésekor mérjük ki a lisztet és adjuk hozzá a cukrot, a sót és a tojást. Kezdjük el gyúrni a tésztát.
Amíg a gép dolgozik, langyosítsunk meg egy kevés tejet, majd morzsoljuk el benne az élesztőt, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a tésztához, és alaposan dolgozzuk össze az összetevőket. Végül adjuk hozzá a vajat is, és keverjük jól össze, hogy egy lágy tésztát kapjunk.
Vajazzuk ki a sütőformákat - legyen az babaforma vagy muffinforma. Töltsük félig őket a tésztával, majd fedjük le, és hagyjuk kelni a duplájára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Amikor a tészta megkelt, tegyük a sütőbe, és süssük készre kb. 15 perc alatt.
Eközben készítsük el a cukormázat egy lábasban, ahol vízben feloldjuk a cukrot. Adjuk hozzá a narancs és lime héját, valamint egy vanília kikapart magját. Főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik.
Amikor a süti elkészült és kihűlt, vegyük ki a formákból. Szűrjük le a cukormázat, majd forgassuk meg benne a süteményeket, hogy jól átitassák magukat. Locsoljuk meg egy kevés rummal a tetejüket. Tálaljuk tejszínhabbal és friss gyümölccsel.