Piték minden mennyiségben

Már az ókori görögök is.. és persze a rómaiak is… hogy mit is csináltak? Hát pitét. Kis rövid pite történelem:
Barackos pite
A pite fogalma: tésztakéregben sült valami. Ez a valami lehet gyümölcs, zöldség és persze akár még hús is! Lehet édes, vagy akár lehet sós is, a lényeg, hogy a lényeget körülfonja a roppanósan omlósra sült pitetészta.
A görög Arisztophanész (Kr. e. 5. század) drámáiban édességekről , köztük gyümölccsel töltött kis péksüteményekről tesznek említést, és azt már tudjuk, hogy a görögök külön kezelték a pékeket és a cukrászokat, felismerték, hogy két külön szakmáról van szó.
De a rómaiak sem maradtak le, náluk is előbukkan a piték elődje. A rómaiak lisztből, olajból és vízből sima péksüteményt készítettek a sült húsok és szárnyasok bevonására, így megtartva a levet. A "madarakat vagy sonkákat tésztával" takaró római megközelítést inkább a hús kiszáradásának megakadályozására tett kísérletnek nevezték, mint a mai értelemben vett valódi pitének.
Innen aztán már nem volt megállás. Szinte minden égtáj minden népe megsütötte már a maga jellegzetes pitéjét!
Nálatok mi a kedvenc?
Most a baracknak éppen szezonja van, készítsetek zamatos barackos pitét! 
Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.