Paris-Brest

Létezik egy francia sütemény, ami egy 1200 km-es távról kapta a nevét. Egy mandulás, kerek sütemény, amely nem véletlenül lett kerek – egy biciklikerék illetve egy kerékpárosverseny ihlette.

A sütemény a Paris-Brest nevet kapta, a két város között megrendezett biciklis viadal emlékére. 1891-ben rendezték először ezen a távon a versenyt, amely oda-vissza 1200 km volt, a versenyzőknek 7 napjuk volt rá, hogy teljesítsék. Szinte páholyból csodálhatta Maisons-Laffitte városban az akkoriban már híres verseny mezőnyét a fiatal Louis Durand, aki a kijelölt útvonaltól nem messze nyitott 1907-ben cukrászüzletet. Ennek kapcsán támadt az az ötlete, hogy kerék formájú süteményt készít, amellyel az esemény előtt tiszteleg. Az is lehet, hogy a verseny fő szervezője – aki maga is gyakran vásárolt Durand cukrászdájában – adta az ötlete a sütemény elkészítéséhez.

A Paris-Brest gyors népszerűségre tett szert, megpróbálták levédetni, de addigra már olyan elterjedt volt, hogy a jogi oltalom végrehajtása szinte lehetetlen volt.

De hogyan is készül?

Égetett tésztából indul, mint a mi képviselőfánkunk, de egy nagyobb kb. 20 cm átmérőjű gyűrűt sütünk belőle, megszórva szeletelt mandulával. A fánkot kettévágjuk és krémesre aprított grillázssal (törökmogyoró, mandula grillázs) ízesített, kihabosított vajas cukrászkrémmel töltjük.

A Paris-Brest rengeteg cukrászt megihletett és a Paris előtagot megtartva születtek meg a különböző krémekkel töltött variációk. Pl. Paris-London (alma, Darjeeling tea ízesítés) , Paris-Dubai (datolya, mogyoró) de néhány budapesti francia cukrászat kínál körtés-almás-tonkababos és málnás-pisztáciás Paris-Budapestet is.

 

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.