Marbellíta history - Pumpin spice latte

Édesség is, desszert is, kávé is – fogalom is. A sütőtökös tejeskávé, vagyis a pumpkin spice latte szezonja immár beköszöntött.

Az italt 2003-ban a Starbucks dobta piacra, az őszi szezonális italkínálat részeként. A sütőtökös pite fűszereit – fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors, gyömbér – adták a gőzölgő, forró eszpresszóhoz és végül habos tejjel kínálták. Sokáig kísérleteztek a megfelelő állaggal, kipróbálták tökpürével is, de végül több, mint 10 évig egyáltalán nem tartalmazott tökpürét. Az ital óriási siker lett, több, mint 20milliót adtak el az eredeti – tök nélküli – recept szerint készült italból 2015-ig.

Annyira betalált az őszi hangulatba a sütőtökpite íz- és illatvilág, hogy szinte mindent el tudtak adni abban az időben, ami sütőtökös. Fellendült az „őszi fűszeres” reggeli gabonapehely eladás éppúgy, mint az illatosítók, de még a köhögés elleni cseppek is tökpite ízesítést kaptak. Óriási népszerűségre tett szert a tökpite fűszervilága.

A Starbucks azonban nem hagyott fel a forró ital további finomításával, évről évre visszatért az őszi kínálatba ez a latte. 2015-ben óriási váltással bekerült a sütőtök is receptbe, ezzel egy krémes fűszeres alapot adtak a gőzölgő tejeskávénak.

Egyébként nagyon könnyű elkészíteni: sütőtökpürét fűszerezzetek be őszi fűszerkeverékkel – fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors – kiskanálnyi mennyiségre engedjetek egy espresszót és öntsétek fel felgőzölt tejjel! A fűszeres tökpüré akár napokig is eláll a hűtőbe, de van aki jégkockatartóban fagyasztja, hogy szezonon kívül is élvezhesse a Pumpin spice latte-t!

Próbáltátok? Szeretitek?

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.