Marbellíta history - Dacquoise – (dákuváz)

Aki figyelmesen nyomon követte a cukrász showműsort az RTL-en, többször is hallotta ennek a piskótának a nevét. Magyar neve talán nincs is, viszont egy jellegzetes magyar süteményben találkozhattunk már vele. A dacquoise piskóta ugyanis az Eszterházy torta alapja.
A dacquoise (ejtsd dákváz) egy habcsók alapú piskóta, ami alapvetően gluténmentes és ropogós egy kissé. Ezt a tulajdonságát azonban hamar elveszítheti, ha belekerül egy tortába és megszívja magát annak a krémjével. Ezt kivédhetjük azzal, ha megkenjük egy nagyon vékony réteg csokoládéval, vagy kakaóvajjal, de figyelni kell rá, hogy ez ízében harmonizáljon a desszertünk többi elemével is.
Nagyon könnyű elkészíteni és nagyon kevés alapanyag is kell hozzá. Francia készítményhez méltóan eredetileg mandulával készül, azonban bármilyen olajos maggal is ki lehet próbálni. Remek tojásfehérje mentő piskóta, nagyon gyors és könnyed, viszont ebből adódóan csakis könnyedebb desszertekhez ajánlott, nagyon magas tortákat már nem bír el. Általában habzsákból dresszírozzuk a sütőlemezre és sokszor porcukorral is megszórjuk, hogy roppanósabb legyen, de akár aprított olajos maggal is meghinthetjük. forrás: https://atelierscintilla.wixsite.com/
Próbáltátok már? Érdemes!
Ráadásul itt ismét az Esterházy torta története:
Az osztrák-magyar időkben indult hódító útjára. Nevét nem a készítőjéről – aki ugyanúgy lehetett bécsi vagy pesti cukrász is –, hanem arról az Esterházy grófról kaphatta, aki nagyon szerette ezt a süteményt. Nem tudjuk biztosan, hogy ki volt pontosan az illető, de a források Esterházy Pál Antalt és Esterházy Miklós Józsefet is említik, és persze lehetett az egész család kedvence is, azaz nem feltétlenül egy személyhez kötődik a torta története. Az viszont kijelenthető, hogy az Esterházy család kedvelt tortája volt, és hogy hamar meghódította a tortakedvelőket monarchia szerteA hagyományos torta 5 darab diós felvert rétegből és krémrétegből áll, a tetején fondan bevonattal. Nagyon sok receptje ismert, de közös minden Esterházy-torta receptben, hogy tojássárgája nélkül készül a tésztája. (forrás: Wikipedia)
Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.