Marbellíta history - concha

??? Marbellíta history ??? ?? Tegnap a húsvéti hétfői itthonpihenős napon kapcsolgattam a TV-t. Nem gyakran esik meg velem, már egy ideje nem nézünk tévét, évekig nem is volt készülékünk… most is inkább csak a streaming szolgálatók kínálatát böngésztem, amikoris rábukkantam egy Baketopia című sorozatra (HBOmax, egyébként..) ???
?‍??‍? Ez egy amolyan sütősreality, mint anno a Liptai Kludiás sütős show volt. A díszlete valami pazar, egymillió féle alapanyag és díszítő anyag van a „piacéteren” szóval tényleg egy kánaán.
?‍??‍? A feladat itthon kevésbé ismert édesség, a fagyiszendvics készítése volt, és az egyik versenyző concha-t sütött. Soha életemben nem hallottam ezt a szót, gyorsan rá is kerestem, hogy ez mi lehet. Ránézésre valami zsemleféle, de mivel édességhez használták, inkább kalácstésztára tippeltem. Valami csodálatos díszítése volt, és ráadásul színes, szinte éreztem az illatát…
???? Szóval a concha(s) egy édes mexikói kenyérféle, a pan dulce (kalács) kategória koronázott királynője. Nem csak azért, mert légiesen könnyű és fenomenálisan zamatosan édes a tészta, hanem azért is, mert valóban koronája van. Méghozzá linzertésztához hasonló és mint minden ami mexikói, akár ezerféle színre színezett is lehet. ??
?? A concha szó egyébként spanyolul kagylót jelent, és a tetején lévő linzerkorona speciális bevágása és a sütés közben kigömbölyödő tészta együttesen hozza is ezt a kagyló hatást.
Sütött már valaki conchas-t? Én nagyon tervezem, hogy kipróbálom…
#marbellita #marbellítahistory #cukrászkellék #curkászkellékek #miskolconvagyunk
conchas receptet találtam magyarul is itt. 
Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.