Marbellíta history - alfajores

Egy igazán különleges ízutazásra hívunk benneteket - irány Dél-Amerika! Itt nagy hagyománya van a töltött és formázott kekszeknek, most ebből mutatunk egyet!
Az alfajores (ejtsd: alfahoresz) Argentína kedvenc süteménye, eredetileg a spanyol hódítók vitték magukkal, de a keksz történetének bája, hogy ők pedig az észak-afrikai araboktól, móroktól vették át még korábban, és nem csak kilométerben tett meg nagy utat, de összetevőiben is nagy változásokon ment keresztül az évszázadok során.
A mai argentin változat lényege, hogy a keksz liszt és kukoricakeményítő keverékéből készül, ettől nagyon omlós és könnyű, és töltelékként sűrű tejkaramellát, úgynevezett dulce de lechét használnak, majd az egészet még kókuszreszelékben meghempergetik - a kókusz a karamellre tapad, és isteni ízkombináció és egy ugyancsak mutatós töltött keksz a végeredmény. forrás: coockta.hu
Kedvet kaptatok egy fincsi töltött kekszhez? Ma még talán nem lesz olyan nagy hőség, be lehet gyújtani a sütőket.
Alfajores alaprecept: 

A tésztához

  • 250 g finomliszt
  • 20 g porcukor
  • 5 g étkezési keményítő
  • 220 g vaj

A dulce de lechéhez

  • 70 dkg sűrített tej (cukrozott) (két konzerv, cukrozott)

Az összeállításhoz

  • 50 g kókuszreszelék

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.