Marbellíta history - a pásztorpite

A pite, ami nem is pite. Nem is édes és nem is hagyományos pitetésztából készül, mégis lassan meghonosodik itthon is.

A pásztorpite skót és ír gyökerekkel rendelkezik, hagyományosan maradékmentő ételnek számított.  A maradék – elsősorban bárány – húst, pörköltet ledarálták, és krumplipürével beborítva újrasütötték. Később már nem csak bárány, hanem marhahúst is felhasználtak, apróra vágott, puhára párolt zöldségekkel gazdagították.

A pásztorpite készítésénél arra kell ügyelni, hogy a zöldségek és a darálthúsos ragu összefőzve nagyon kevés levet tartalmazzon! A kész ragut egy tűzálló tálba kanalazzák, majd hagyományosan elkészített krumplipürével borítják be és rövid idő alatt aranybarnára sütik.

HA hétvégéről maradt egy kis marhapörkölt, vagy darált húsos maradék, akkor ma fogjatok hozzá a pásztorpitéhez. Piteformában sütve még a nevéhez is hűek maradtok!

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.