Cheesecake - a sajttorta
Európában az évszázadok alatt többfelé megismerték megszerették ezt az ételt, azonban világhódító útjára mégiscsak Amerikából indult az 1800-as években. Bár akkor még csak a krémsajt született meg. Egy farmer nevezett William Lawrence a Franciaországban kóstolt lágy sajtot próbálta előállítani farmján. A kísérlet sikerült is meg nem is, mert bár a francia lágy sajtot nem tudta reprodukálni, az előállított fehér krémsajt világhódító útra indult, hiszen ma és akár a sarki boltban is megvásárolható: így és itt született a Philadelphia krémsajt.
A tejtermékek pasztőrizálása hozta meg az igazi áttörést a huszadik század elején, tömeggyártásba került a krémsajt, sorra születtek a sajttorta receptek. Az eredetit mindenki magának akarja tudni – a leghíresebb new york-i sajttorta pontos eredete sem ismert. Sorra születtek a sajttorta gyárak, a leghíresebb a Cheesecake factory, amelyet a Overton család alapított. A The Cheesecake factory ikonikus tortája egy Detroitban induló és Los Angelesben folytatódó, csaknem 40 éves családi történet, amelyben az édesanya által megálmodott sajttortát először csak házi körülmények között készítették a vásárlóknak, majd a gyerekek váltották valóra az édesanya álmát: hatalmas birodalommá nőtte ki magát a vállalkozás.