Cheesecake - a sajttorta

Rengeteg poszt születik azzal a mondattal, hogy „már az ókori görögök is”… Most mi is ezzel kezdjük a népszerű sajttorta történetét. Ha azt hittétek, hogy a sajttorta amerikai találmány, akkor nagyon messze jártok az igazságtól, hiszen már az ókori görögök is készítettek sajtból, mézből és lisztből sajttorta szerű tápláló ételt. Az elkészült sütemény olyan energiadús volt, hogy az olimpikonok is ezt fogyasztották, hogy erőre kapjanak a versenyek után.

Európában az évszázadok alatt többfelé megismerték megszerették ezt az ételt, azonban világhódító útjára mégiscsak Amerikából indult az 1800-as években. Bár akkor még csak a krémsajt született meg.  Egy farmer nevezett William Lawrence a Franciaországban kóstolt lágy sajtot próbálta előállítani farmján.  A kísérlet sikerült is meg nem is, mert bár a francia lágy sajtot nem tudta reprodukálni, az előállított fehér krémsajt világhódító útra indult, hiszen ma és akár a sarki boltban is megvásárolható: így és itt született a Philadelphia krémsajt.

A tejtermékek pasztőrizálása hozta meg az igazi áttörést a huszadik század elején, tömeggyártásba került a krémsajt, sorra születtek a sajttorta receptek. Az eredetit mindenki magának akarja tudni – a leghíresebb new york-i sajttorta pontos eredete sem ismert. Sorra születtek a sajttorta gyárak, a leghíresebb a Cheesecake factory, amelyet a Overton család alapított. A The Cheesecake factory ikonikus tortája egy Detroitban induló és Los Angelesben folytatódó, csaknem 40 éves családi történet, amelyben az édesanya által megálmodott sajttortát először csak házi körülmények között készítették a vásárlóknak, majd a gyerekek váltották valóra az édesanya álmát: hatalmas birodalommá nőtte ki magát a vállalkozás.

 

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.