New York sajttorta - a legnépszerúbb recept

Hogyan lett világhírű a New York-i sajttorta? A sajttorta az egyik legnépszerűbb desszert világszerte, de tudtad, hogy a New York-i változat különleges helyet foglal el a cukrászat történetében? Nézzük, hogyan vált ez a krémes finomság világhírűvé!

Az eredeti sajttorta gyökerei

Bár a sajttorta eredete az ókori Görögországig nyúlik vissza, a modern változatok már jelentősen eltérnek az akkori recepttől. A rómaiak továbbfejlesztették, majd évszázadok alatt Európában is elterjedt különféle formákban.

new york sajttorta

A New York-i sajttorta születése

Az igazi áttörés a 19. század végén történt az Egyesült Államokban. Egy tejtermelő, James L. Kraft véletlenül feltalálta a pasztőrözött krémsajtot 1872-ben, amiből később megszületett a híres Philadelphia krémsajt. Ez az összetevő pedig kulcsfontosságú lett a klasszikus New York-i sajttortában.

A New York-i stílusú sajttorta titka a krémes, sűrű textúrájában rejlik, amelyet kizárólag krémsajt, tojás és cukor felhasználásával készítenek. Nem tartalmaz lisztet vagy keményítőt, így az állaga különösen selymes és gazdag. Az első ikonikus változatokat a híres Lindy’s és Junior’s éttermek kínálták New Yorkban az 1900-as évek elején.

Miért lett világhírű?

A New York-i sajttorta népszerűsége az amerikai éttermek, kávézók és cukrászdák terjeszkedésével nőtt meg. A filmekben, sorozatokban és magazinokban is egyre többet szerepelt, így hamar eljutott a világ minden tájára. Ma már számtalan változata létezik – van, amely gyümölcsös öntettel, csokoládéval vagy karamellel készül, de az eredeti recept továbbra is az egyik legkedveltebb édesség.

Te hogyan szereted a sajttortát? A klasszikus verzió a kedvenced, vagy szereted az extra feltéteket? 😊

Itt a klasszikus recept! 

Hozzávalók

A kekszes alaphoz
150 g keksz (vajas)
80 g vaj (olvasztott)
1 ek cukor
1 teáskanál só

A sajtréteghez
900 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
250 g cukor
3 db tojás
1 db tojássárgája
3 ek finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
1 citromból nyert citromhéj
1 ek citromlé
200 g tejföl

A kekszes alaphoz
A kekszet, cukrot és sót egy késes aprítóban teljesen simára daráljuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Alaposan elkeverjük.
Egy 22 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát alul kibélelünk egy ív sütőpapírral (tegyük a forma aljára a papírt, majd csíptessük oda a karikával). Szórjuk bele a vajas kekszalapot, majd egy pohár vagy mérőpohár segítségével egyengessük el. Mindenhol legyen ugyanolyan vastag és a forma oldalára is érjen fel, nagyjából kétujjnyi magasságig.
A kekszes alapot 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a tölteléket.
A sajtréteghez
A szobahőmérsékletű krémsajtot egy állómixer táljába tesszük, majd magas fokozaton 2-3 percig habosítjuk. Ekkor hozzáadjuk a cukrot és az átszitált lisztet és további 2-3 percig habosítjuk. Ekkor jöhet a citromlé, -héj és a vanília. Ezen a ponton váltsunk habverőfejre, ha eddig mást használtunk és folytassuk a krém keverését, közepes fokozaton.
Egyesével hozzáadjuk a tojásokat a krémhez, mindig megvárva, míg az előzőt teljesen fel nem vette a krémsajt. A második tojás hozzáadása után állítsuk le a keverést és egy spatulával kaparjuk le a tál oldalára kenődött krémet, hogy egyenletes legyen a keverés. A keverést folytatva közepes fokozaton, hozzáadjuk a maradék tojást, majd a tojássárgáját is.
A krémhez adjuk a tejfölt, amit már óvatosan, kézi habverővel keverünk el. A kész masszát ráöntjük az elősütött, kihűtött kekszes alapra és egy spatulával egyenesre egyengetjük a felszínét.
A sajttortát 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és teszünk alá egy tepsit forró vízzel. 10 percig sütjük ezen a magas hőfokon, majd lejjebb vesszük a sütőt 110 fokra, és így sütjük a süteményt további 45 percig. Ha letelt az idő, a sütő ajtaját kinyitjuk és így hagyjuk másfél órát pihenni a süteményt (ha szeretnénk, hogy a torta belseje kevésbé krémes, inkább szilárd legyen, a pihentetést végezzük zárt ajtónál).
A sütőből kivett tortát lefedjük alufóliával, és formástul a hűtőbe rakjuk pihenni, legalább 8 óráig. Akár egy egész estét is adhatunk neki. Pihentetés után szeleteljük, tetszőlegesen magában vagy friss gyümölccsel tálaljuk.

forrás: nosalty.hu

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.