Habos isler Szolnokról
Utoljára frissült: 2023. május 21. |
Olvasási idő: 1 perc
Kategória: Marbellíta history
Kerestem valami süteményt, ami jégkorong rajongó gyerekeknek szuper ajándék lehet. Sok is kellett belőle, meg ugye az sem árt, ha csokis és habos, szóval fel volt adva a lecke. Aztán a neten keresgélve rábukkantam egy süteményre, ami a jégkorongos korong kiköpött mása volt. A habos isler.
Soha nem hallottam még erről a süteményről, pedig sokat jártunk anno átutazóban Szolnokon, mégis kimarat ez a helyi nevezetesség. Mint kiderült nem csak a helyiek körében, hanem szerte hazánkban, sőt még a határon túl is hatalmas rajongótábora van ennek az ikonikus süteménynek. Tulajdonképpen semmi extra, linzertésztába nem lekvár, hanem felvert, édes tojáshab van töltve és csokival borítva.

A különleges édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal, és az egykori szolnoki Kádár Cukrászdában árusította.
🥚A mester először sajnálva a megmaradt tojásfehérjét, felverte habbá, forró cukorsziruppal édesítette, és egy csöppnyi ecettel stabilizálta, majd vajas tésztába töltötte. Ez a tészta hamar megkeményedett, ezért legközelebb már fahéjjal ízesített omlós linzertésztába töltötte a finom habot. A süti számos változtatáson ment keresztül, míg elnyerte mai formáját.
A képek között kutatva már nem csak korong formájú, de hatalmas habréteggel bíró kisebb „tornyokat” is találtam. Ti szeretitek? Van itt szolnoki követőnk? Küldenétek fotókat?
Fotók forrása: csokoládé világa, fb.com/habos isler, Street Kitchen