Liofilizált Gyümölcsök
3 termékHogyan készül a liofilizált gyümölcs?
A liofilezés, más néven liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés. Az eljárás során először megfagyasztják a víztelenítendő anyagot, majd vákuumot idéznek elő (csökkentik a nyomást), így szakítják ki a vízmolekulákat a jégkristályból. Olyan, mintha a gyümölcs fagyasztott lenne, de mégsem az. Nem hideg és nem olvad nyálkás masszává, hanem ropogósan, szinte frissen kerül az ételekbe, süteményekbe.
Milyen gyümölcsből készült liofilizált változat?
A gyümölcs szinte sérülés nélkül, egy érdekes, roppanós állagot kap. Legtöbbször eper és málna kerül az asztalunkra ebben a formában, akár műzlik, granolák édesen savanykás elemeként, de a cukrászipar is felfedezte magának: bonbonok, krémek, díszítések használják ezt az érdekes állagot.