Galambot Húsvétra!

Ti esztek Húsvétkor galambot? Na nem, nem tértünk el a desszert vonaltól, most az hagyományos olasz kalácsról lesz szó. Aki a panettonét szereti, az a colombát is imádni fogja! A kalács galamb formája alapján valami nagyon érdekes eredetre számítottunk, azonban a története inkább a marketingeseknek lesz érdekes :-)



Colomba története: Eredete az 1930-as évekre nyúlik vissza, egy milánói Motta céghez, amely már híres volt a Panettone-ról és a Pandoro-ról, két klasszikus édes kenyérről, amelyek a karácsonyi szezonhoz kötődnek Olaszországban. A cég karácsonykor hatalmas bevételeket realizált a panettone-ból, és ezt az eredményt szerették volna az év más szakában is elérni. Kitalálták, hogy húsvétra sütnek egy olyan kalácsot, ami hozzávalóiban, eljárásban és még a sütőberendezésben sem különbözik a panettone-tól - de ezt húsvétkor fogják forgalmazni. Hogy mégis legyen valami különlegessége, "galamb" alakúra sütötték és kihagyták a mazsolát belőle. Megszületett a Colomba di pasqua, a húsvéti galamb.
Az eredeti kalácsban csak kandírozott citrushéjak vannak, de az évek folyamán számtalan finomság került bele. Cseresznyés, csokoládés, pisztáciás, mazsolás - ma már számtalan Colomba közül választhatunk!

Recept (olaszmama.com)
Mire lesz szükségünk egy 1 kg-os colombához?
500 gramm liszt
100 ml langyos víz
1 kocka élesztő
180 gramm vaj
160 gramm cukor
5 tojássárga
tej. amennyit felvesz
1 kanál vaníliakivonat
1 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja

1 csipet só
70 gramm kandírozott gyümölcs

A bevonathoz
1 tojásfehérje
mandula
porcukor
cukorszemek, jégcukor (granella di zucchero)

Hogy csináljuk?
1. morzsoljunk langyos vízbe egy kocka élesztőt és hagyjuk, hogy feloldódjon, szórjunk hozzá 150 gramm lisztet, és közben kevergessük az egészet fakanállal. Amikor homogén lesz a tésztánk, formázzunk belőle egy bucit, tegyük egy műanyag dobozba, vagy bármilyen más edénybe, a lényeg, hogy hermetikusan le tudjuk zárni. Adjunk még hozzá langyos vizet, és pihentessük 40 percig.
2. A maradék lisztet dolgozzuk össze a cukorral, a tojások sárgájával, 100 gramm puha vajjal, vaníliával , citrom-és narancshéjjal, és egy csipet sóval. A masszához adjunk annyi tejet, hogy a tésztánk puha, kézzel jól dolgozható legyen.
3. Ekkor adjuk hozzá a pihentetett élesztőt, dolgozzuk össze az egészet, majd kelesszük egy órán keresztül.
4. Az egy órás pihenő után adjunk még hozzá 50 gramm puha vajat és tátátátá kelesszük hét órahosszáig (praktikusan egy éjszakát)
5. Ezután adjuk hozzá a maradék vajat és kandírozott gyümölcsöt, még egyszer, utoljára megdolgozzuk, és végre beletöltjük a colombaformába.

Oldalunkon a legjobb felhasználói élmény és a közösségi funkciók biztosítása érdekében sütiket (cookie) használunk. A sütik használatának részletes leírását az Adatkezelési tájékoztatóban találod.