Citromos mousse torta - recepttel
A mousse torta története és népszerűsége
A mousse tortát először Franciaországban készítették, a XVIII században. A ma gyakran látott édes mousse előtt először a sós mousse jött divatba, ami nem másnak, mint a híres festőnek, Henri Toulouse-Lautrec-nek köszönhet a világ. Érdekes módon nem szakács vagy cukrász volt, hanem bohém festő fejéből pattant ki a habos, könnyű étel ötlete.
A ma ismert édes mousse-t egy évszázaddal később, a 19. század közepén találták fel, akkor indult világhódító útjára, Franciaországból. Azóta számos mousse torta recept látott napvilágot, amelyek a csokoládétól a gyümölcsökön át a különféle likőrökig változatos ízekkel kényeztetik az ízlelőbimbókat.
A tökéletes mousse tortaforma kiválasztása
A mousse torta elkészítésekor fontos, hogy megfelelő mousse tortaformát használjunk. Ezek a formák gyakran kapcsosak, ami megkönnyíti a torta kiemelését anélkül, hogy megsértenénk a finom rétegeket. A szilikon mousse tortaformák is népszerűek, mivel rugalmasak és könnyen kezelhetők. Ezek akkor igazán prakiukusak, ha teljesen ki tudjuk fagyasztani a tortát.
Népszerű mousse torta receptek
Az egyik legismertebb és legkedveltebb változat a csokoládés mousse torta. Ez a recept általában többféle csokimousse réteget jelent – fehércsoki, tejcsoki, tejszínes - amit egy vékony kekszréteg vagy piskóta alap egészít ki. A mousse torta receptek között számos variáció található, mint például a gyümölcsös mousse torták, amelyek friss, nyárias ízeket hoznak az asztalra.
A mousse torta díszítése
A mousse torta díszítése az egyik legizgalmasabb része az elkészítésnek. A csokoládés mousse torta díszítése például tartalmazhat csokoládéforgácsot, kakaóport vagy friss gyümölcsöket. A gyümölcsös mousse torták esetében gyakran használnak friss bogyós gyümölcsöket, mentaleveleket vagy gyümölcspüréket a dekorációhoz. De amivel igazán exkluzív hatást érhetünk el, az a bársonyspray.
A mousse torta nemcsak ízletes, de elegáns desszert is, amely minden alkalomra tökéletes választás. Legyen szó csokoládés mousse tortáról vagy egy könnyed gyümölcsös változatról, a megfelelő mousse tortaforma és a gondosan kiválasztott mousse torta receptek garantálják a sikeres végeredményt. Ne feledjük, hogy a mousse torta díszítése is nagy szerepet játszik abban, hogy desszertünk ne csak finom, hanem látványos is legyen. Próbáljunk ki különböző variációkat, és élvezzük a mousse torta nyújtotta kulináris élményt!
Citromos mousse torta recept
Hozzávalók:
Az alaphoz:
• 200 g digestive keksz vagy graham keksz
• 100 g vaj, olvasztva
A citromos mousse-hoz:
• 4 tojás
• 150 g cukor
• 2 citrom leve és reszelt héja
• 10 g zselatin
• 250 ml habtejszín
A tetejére (opcionális):
• Citromszeletek vagy reszelt citromhéj
• Friss menta levelek
Elkészítés:
1. Az alap elkészítése:
Morzsoljuk össze a kekszeket egy tálban, majd keverjük össze az olvasztott vajjal.
Nyomkodjuk a keksz-vaj keveréket egy 22-24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a mousse-t.
2. A citromos mousse elkészítése:
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük össze a cukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal.
Melegítsük a keveréket vízfürdő felett, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik (kb. 5-7 perc).
Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a zselatint, amíg teljesen feloldódik.
Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletre.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá.
A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá egy csipet sóval.
Óvatosan forgassuk bele a habtejszínt a kihűlt citromos keverékbe, majd keverjük hozzá a tojásfehérje habot is.
3. Összeállítás:
Öntsük a citromos mousse-t a kekszalapra, és simítsuk el a tetejét.
Tegyük a tortát a hűtőbe legalább 4 órára, vagy amíg teljesen megdermed.
4. Díszítés (opcionális):
Tálalás előtt díszítsük a torta tetejét citromszeletekkel, reszelt citromhéjjal és friss menta levelekkel.