Agnes Bernbauer tortája - avagy így használd fel a megmaradt tojásfehérjét. Recept a bejegyzésben!
Ki volt Ágnes Bernauer?
Ágnes Bernauer a 15. századi Németországban élt, és egy köznemesi család sarja volt. Szépsége és bája elbűvölte Bajorország hercegét, Albrechtet, akivel szerelembe esett, és feleségül vette őt annak ellenére, hogy Ágnes nem volt nemesi származású. A házasságot a herceg apja, IV. Albert, ellenezte, és végül tragikus véget ért: Ágnes Bernauer boszorkányság vádjával elítélték és vízbe fojtották. Ágnes emlékét azonban nem felejtették el, és idővel a tortát is róla nevezték el.
Miért érdemes elkészíteni az Ágnes Bernauer tortát?
Az Ágnes Bernauer torta egyik különlegessége, hogy a tojásfehérje felhasználásával készül, ami lehetőséget ad arra, hogy a háztartásban maradt tojásfehérjéket felhasználjuk. Azok számára, akik szeretnék elkerülni a pazarlást, ez a recept tökéletes választás. Emellett a torta mandulával készül, ami gazdag ízt és különleges textúrát ad a desszertnek. Ez a mandulás torta könnyű, légies szerkezetű, ugyanakkor intenzív ízvilággal bír, így tökéletes választás a hétvégi desszertként vagy egy különleges alkalomra.
Ágnes Bernauer torta receptje – tojásfehérjével és mandulával
Hozzávalók:
Tésztához:
200 g őrölt mandula
6 tojásfehérje
200 g porcukor
1 evőkanál citromlé
1 csipet só
Krémhez:
250 ml tej
1 csomag vaníliás pudingpor
50 g cukor
100 g vaj
1 evőkanál instant kávé
Díszítéshez:
50 g szeletelt mandula, pörkölve
Porcukor
Elkészítés:
Tésztalapok: Verjük fel a tojásfehérjét a sóval és citromlével kemény habbá, adjuk hozzá az őrölt mandulát és porcukrot, majd osszuk 3 részre és süssünk belőle 3 vékony lapot sütőpapírral bélelt tepsiben, 170°C-on kb. 15 perc alatt.
Krém: Keverjük össze a pudingport a tejjel és cukorral, majd főzzük sűrű krémmé. Hűlés után adjuk hozzá a vajat és az oldott kávét, keverjük krémesre.
Összeállítás: Rétegezzük a tésztalapokat és a kávékrémet. A tetejére tegyünk egy vékony réteg krémet, majd pörkölt mandulával díszítsük.
Tálalás: Pihentessük hűtőben néhány órát, majd porcukorral hintve tálaljuk.
Ez a mandulás torta tökéletes azoknak, akik a megmaradt tojásfehérjéiket szeretnék felhasználni egy különleges desszertben.
Tálalási tippek és variációk
Az Ágnes Bernauer torta jól passzol könnyed desszertként egy kávé vagy tea mellé, de akár friss gyümölccsel vagy tejszínhabbal is díszíthetjük. Az ínyencek próbálhatják egy kevés fahéjjal vagy vaníliával gazdagítani, hogy még egyedibbé tegyék a mandulás ízvilágot.
Miért válasszuk ezt a tortát?
Ez a torta ideális választás azoknak, akik szeretnék tojásfehérjéiket felhasználni, valamint egy különleges mandulás tortát készíteni. Az Ágnes Bernauer torta nem csupán egy ízletes desszert, hanem egy különleges történet is, mely a középkori bajor udvar világát idézi meg.
Próbáld ki Te is az Ágnes Bernauer tortát, és tapasztald meg a mandula és a tojásfehérje felhasználásának tökéletes harmóniáját ebben a klasszikus receptben!